Most szól:
Vezeti:
2015.04.01 Szerda . 10:00

This is Kína! A keleti blokk föld alatti zenéje

Az év egyszemélyes zenei, filmes projektje, a 'The World Underground' dokumentumfilm-sorozat első darabja Kína láthatatlan negyedik dimenziójába repít minket. Már most várjuk a folytatást, de addig is...

Egy este Peking félreeső aszfaltján sétálsz, amikor valami tompa vibrálás kezd el terjedni a talpadtól a fejed búbjáig. Megállsz a padkánál egy mocskos csatornafedő felett, lehajolsz és leemeled, majd elindulsz lefelé a rozsdás vaslépcsőn. A vibrálás egyre erősebb és érthetőbb. A csatornában vagy, a föld alatt, balra és jobbra is elindulhatsz, de biztosan tudod, bármelyiket választod, nem fogsz árnyékra vetődni, mert pár dzsuvaméteren belül egy súlyos lokálban találod magad, ahol síkit a punk és horzsol a rock. Ez a kínai undergorund, a hamisítatlan keleti blokk, ahol tényleg bármi megtörténhet, legalábbis zenében.

Berlin menő, London kúl, New York tartja magát és a Dürert is szeretjük, de a nagyon is létező és energikus kínai undergorund zenei szcénáról vajmi keveset tudunk, még kevesebbet hallunk. /Cikk-spoiler: lap alján beágyazva maga a dokumentumfilm!/

Ry Cooder és Wim Wenders 1996-ban megcsinálta a maga Kubáját a Buena Vista Social Club főszereplésével, 2005-ben Fatih Akin Át a hídon – Isztambul hangjai dokumentumfilmje megnyitotta előttünk a Topkapi palota és a Hagia Szophia árnyékában kifejlődő és burjánzó mai török – elsősorban isztambuli – underground és tradicionális zene oltárának kapuit. 2014-ben Dave Grohl Sonic Highways című dokumentumfilm-sorozata nyolc amerikai város (Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, Seattle, New Orleans, Washington, és New York) nyolc legendás stúdióján keresztül feltérképezte és bemutatta az amerikai zene történetét az ’50-es évektől napjainkig, Muddy Waters-től a Coldplay-ig.

De mi a helyzet mondjuk Kínával és annak aktuális zenei vetületeivel? Erről ki tud mesélni vagy egyáltalán forgatni? A választ John Yingling most induló – a világhálón mindenki számára ingyen elérhető és megnézhető - lebilincselő és unikális The World Underground című dokumentumfilm-sorozatának első része adja, amely a kínai punk-rock-indie szcéna színes és meglehetősen széles spektrumát hivatott bemutatni.

A sorozat egy ’Do it Yourself' projekt, amelyet a rendező önerőből és a különböző adományokból valósít – majd - meg epizódról epizódra. A debütáló rész potom 6000 dollárból készült el és 5 kínai város közel 30 zenekarát vonultatja fel, köztük az 1997-ben alapított mandarin nyelven éneklő legendás P.K. 14 rock formációt, akit 2008-ban a Time Magazin beválogatott az öt legjobb ázsiai zenekar közé, és 1984 című legfrissebb stúdióalbumukat nem más rögzített, mint az a Steve Albini, akinek a keze olyan korszakalkotó lemezeknél volt a megfelelő pillanatban a potikon és a fédereken, mint az In Utero (Nirvana), a Surfer Rosa (Pixies) vagy éppen Pj Harvey Dry című 1992-es debütáló lemeze.

A doksi egyik jelenetében Yang Haisong, a P.K. 14 zenekar frontembere a pekingi Psychic Kong Stúdió keverőpultjánál ülve megjegyzi:

I don’t trust the media. Come to China to see what’s happening.

És mennyire igaza van. Ha John Yingling rendező nincs jelen kamerájával, akkor sosem hallunk a Stolen, a Hiperson, a White Plus, a Bedstars, a Nova Heart, vagy a brutál őserő punk Diders bandáról, ahol például egy, az európai és amerikai lány dobosokat is megszégyenítő húzással doboló Poppy nevű lány zenél, az énekes srácról nem is beszélve.

I’m fake too. I’m just a little more real than them.” /Dieders/

A rendező hasonló felfogásban és lendülettel szeretné folytatni dokumentumfilm-sorozatát, felfedezve a világ legkülönbözőbb országainak, városainak lappangó és elsősorban nem mainstream zenei megvalósulásait, amelyhez további financiális támogatásra van szüksége. Reméljük egyszer kishazánkba is eljut, hogy magával vigyen egy szeletet – például - a Keleti Blokk alkotói közösségében születő zenékből, vagy a Lámpás dzsembori session-jeinek egyikéből.

Amint új résszel jelentkezik a rendező, mi is folytatjuk! Addig is nézzétek meg a már annyiszor emlegetett másfél órás debütáló alkotást, amely minden elfogultság nélkül egy lehengerlő kortörténeti dokumentum. Íme:

A sorozat első részében a következő zenekarok láthatóak és hallhatóak:

Free Sex Shop , Carsick Cars, Big Wave, Mind Fiber,Soviet Pop, Subs, Deng Chenglong, After Argument, Casino Demon, Mr. Graceless, The Flyx, Xinmayouxiang, The Dyne, Streets Kill Strange Animals Girl Kill Girls, Skip Skip Ben Ben.