Most szól:
Vezeti:
2015.09.21 Hétfő . 11:26

Hétfő esti Petőfi TV: Interaktív séta egy menő helyen

A Petőfi TV-ben kiderült, hogy új helyszínnel bővül az Ez a hely MENŐ! nevű, interaktív várostörténeti jelölőhálózat Budapesten. Ismét Ferencvárosban kerül ki egy QR-kóddal ellátott, embernagyságú, piros térképtű. Az alkotók szeptember 20-án, vasárnap 11 órától ingyenes sétán avatták fel a IX. kerület legújabb MENŐ helyszínét a 10. PLACCC Fesztiválon.

Melyik ferencvárosinak ne lenne kedvenc helyi hentesboltja vagy nagy beszélgetéseknek és koncerteknek otthont adó törzshelye? A noppa építész-designer csapata a IX. kerületben folytatja a tavaly elkezdett, Ez a hely MENŐ! című, interaktív várostörténeti jelölőhálózata bővítését Budapesten. Az installáció-sorozat egyes elemei térképre rendeznek különleges múltú helyeket, amelyek a hétköznapok rohanásában sokszor észrevétlenek maradnak. A projekt és a QR-kóddal ellátott, a Google maps-ről ismert, embernagyságú piros térképtűk célja rámutatni azokra az értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől. Legyenek azok funkcióváltó házak, irodalom- vagy kultúrtörténeti jelentőséggel bíró, de táblával meg nem jelölt terek, utcasarkok, üzletek, természeti kincsek. A pontok kiválasztásában fontos szempont volt, hogy azok megragadják a kerületben élők és dolgozók közös identitását, hangsúlyozzák a helyi sajátosságokat, és az ezekhez a helyszínekhez kapcsolódó tudásunkat a virtuális térben is összekapcsolják. Így Ferencváros virtuális játszótérré alakul, a helyi és kollektív emlékezet helyszínei összekötődnek.

Az Ez a hely MENŐ! projekt első, QR-kódmatricával ellátott, embernagyságú térképtűje a 2014-es Bánkitó Fesztiválon debütált, majd a budapesti észak-déli metró egykori építkezési területén talált otthonra a Rombusz Terasz Ráday utcai telkén. A Ferencvárosi Közösségi Alapítványköztéri alkotások létrehozására hirdetett "Nem térkép-e táj'" című felhívásának egyik nyertes pályázataként kerül sor új helyszínek megjelölésére a IX. kerületben.

Az Én vagyok itt című műsorunk hétfői tartalmából:

- Botrányfilm a CineFesten – Gaspar Noé és a Szerelem A rendezője szerint 3d-s mozi a szerelemről, kritikusai szerint pornó. Szeptember végén mutatják be itthon a mozik, de néhány szerencsés már láthatta a hétvégén, Miskolcon. Ott voltunk – és elcsíptük Gaspar Noét.

- Klipszemle győztesek a Petőfi TV-n. A nyertes klipeket mától egész héten láthatjátok a Böngészőben! A mai műsorban egy kis összefoglaló.

- Az Én vagyok itt! adása után kezdődik a Dunán Al Ghaui Hesna műsora, a Babel új évada. Vendégünk Hesna, aki szír származása kapcsán a menekültválsághoz is ad pár személyes adalékot, és megtudhatjuk hogy és hol önkénteskedett a hétvégén.

- Mai portré vendégünk gimnazistaként kengurukat gondozott. Később hivatásos lett és jött az UHU meg az ormányos medve. Mire elvégezte a főiskolát, már hatvan állat fordult meg a kezei alatt. Ma már ő az állatkert emberi arca, vendégünk Hanga Zoltán állatkerti szóvivő. Hanga Zoltán még ajándékot is hozott, két felnőtt és két diákbelépőt, összesen tehát négy jegyet, amelyeket a mai játék megfejtői nyerhetnek meg.

- Fodor Imi Budapest belvárosában indult kincskeresésre.

- Ponikló Imre Dalszerző estje az A38-on.

- A Nomad zenekar az UNICEF gyerekjogi kampányát támogatja.

- Elkészült a Konyha új klipje!

- Szeptember 23-án Turbo koncert a MÜPA-ban!