Most szól:
Vezeti:
2017.03.16 Csütörtök . 09:59

Ettől tele lesznek a mozitermek! - Némaság filmkritika

A rendező Némaság (Silence) című filmje biztosan nem üres termeket vonz majd magához a moziban! Az olasz-mexikói-amerikai történelmi dráma ugyan 2 óra 40 perc hosszúságú, ám ez abszolút nem érződik rajta. Csodás képek, gyönyörű tájak, és egy nagyon erős mondanivaló: ezt adja nekünk a történelmi eseményeken alapuló film.

A 17. század derekán járunk, amikor is két portugál származású, keresztény szerzetes (Andrew Garfield, és Adam Driver) úgy dönt, ellátogat Japánba, ahol abban az időben a buddhizmus volt az egyetlen elfogadott, és hirdetett vallás. Az utazás oka nem más, mint tanítójuk megtalálása, akiről az a hír járja, hogy testi kínzás hatására megtagadta keresztény hitét.


2

A két pap hirtelen egy teljesen új világban találja magát, ahol egészen más szabályok érvényesek, mint a már általuk megszokott európai környezetben. Számos problémával kell megküzdeniük, amelyek nem csak testileg, hanem lelkileg is erősen megrázzák őket. Az akkoriban normálisnak vélt halálbüntetések teljes pontossággal kerülnek bemutatásra a filmben, illetve a keresztényüldözések kínzással és kegyetlen kivégzéssel való véget érése szintén megjelenik egy-egy hitét gyakorló, egyszerű japán embernél.


1

Nagyon erős látványvilág tárul elénk szinte a film egésze során, emellett pedig lélegzetvisszafojtva nézhetünk végig egy-egy jelenetet, ugyanis vérből, fájdalomból, és meglepő fordulatokból nincs hiány.


Zseniális színészi játék tárul elénk mind a 161 percben, fanyar humorral megfűszerezve, viszont semmi vallási nyomás nem nehezedik ránk, pedig a fő témája ez lesz. A film célja nem a hittérítés vagy a vallásgyakorlás, egyszerűen csak visszavisz minket azokba az időkbe, amikről soha senki nem mesélt nekünk.


3

A film ténylegesen dráma, tehát ha egy esti vicces lazulásra vágytok, nem ez lesz az, viszont, ha emészteni, és átérezni akartok éveket a történelemből, irány a mozi!

4

A Némaság március 16-tól már megtekinthető, és higgyétek el, nem fogtok csalódni!

 


Képek: PORT.hu