Most szól:
Vezeti:
2017.05.19 Péntek . 21:59

Vajon milyen két dolog alapján ítélik meg egymást az emberek, az első találkozáskor?

A Harvard pszichológusai meglepő következtetésre jutottak. Lássuk mi ez a két kritérium!

Velünk született tulajdonságunk az ítélkezés, akárhogy is próbáljuk kigyomlálni magukból. Minden első találkozásnál tudat alatt a szimpatikus, vagy kevésbé szimpatikus dobozba helyezzük az embert már az első pár perc után. De vajon mik azok a tulajdonságok, amiket tudtunk nélkül is ennyire komolyan veszünk?


Amy Cuddy, a Harvard professzora két kollegájával egyetemben már tizenöt éve tanulmányozza az első benyomást. Ennyi év után arra a konklúzióra jutottak, hogy mindig ugyanazt a mintát követjük ezen interakciók során.


Cuddy könyvet is írt a kísérletről, melyben felfedi, hogy minden társas kommunikációnk során két kérdést teszünk fel magunknak:


- Megbízhatok ebben az emberben?
- Tudom tisztelni őt?


Ezen belül azt is megítélhetjük, hogy mi a fontosabb nekünk: hogy minden szituációban magabiztosnak és okosnak mutassa magát az ember, vagy inkább melegszívű legyen az illető?


A kutatás arra is kitért, hogy miért van nagyobb esélye annak a munkapiacon, aki inkább a második kategóriába esik.
Mivel a zárkózottabb, csak a teljesítményük által érvényesülni próbáló emberek sokszor annyira magukra koncentrálnak, hogy inkább kihagyják a társasági eseményeket, és sosem kérnek segítséget, ők nagyobb eséllyel maradnak munka nélkül, mint nyitottabb társaik.


Titeket megleptek ezek az eredmények?


Forrás: Curious Mind Magazine