Most szól:
Vezeti:
2017.07.15 Szombat . 23:36

Így lett a Despacito az év slágere

1,2 millió eladás, a világ 50 országának legtöbbet hallgatott slágere - bármerre mész, a Despacito is követ téged!

Puerto Ricotól az ibizai tengerpartokig, a New York-i felhőkarcolókon keresztül, bárhol bulizol, ez a dallam nem hagy nyugodni:

Na de mégis hogyan lett a spanyol ajkú Luis Fonsi dala a nyár - sőt, meg merjük kockáztatni, hogy az év - legmenőbb dala? Megpróbáljuk levezetni nektek!

1. Az egész a latinokkal kezdődött

A Despacito karrierje akkor kezdődött, amikor a Universal Latin még januárban megvette a dal jogait. Fonsi-nak korábban még sosem volt nagy slágere, annak ellenére, hogy a lemezeladási listákon sosem állt rossz helyen. Három korábbi albuma felkerült a latin toplisták élére, 6 dala ugyancsak első helyet ért el, de ez önmagában nem volt elég.

2. A Bieber-effekt

Ahhoz, hogy a varázslat megtörténjen, Daddy Yankee-re, és magára, Justin Bieberre volt szükség. Amikor egy önmagában, hazájában, és a reggaeton stílusban népszerű dalt a világ legnagyobb popsztárjával kombinálsz, garantált siker. Cukormázas pop és lakossági latin zene - nem olyan, amivel Ricky Martin és Shakira korábban próbálkozott, de azért elég nagy löket a világhírnév felé.

3. Amikor minden rádióból ugyanaz a dal ordít

Annak ellenére, hogy egykoron Shakira dalai szóltak minden rádióból, most már kevésbé élünk olyan világban, ahol a latin zene saját kultúráján kívül különösen értékelve lenne. A titok: csinálj belőle egy vagány, felgyorsított verziót, és máris rádióképes lesz. Tökéletes példa erre OMI 2014-es Cheerleader -e.

4. A negatív reklám is reklám

Mi gyakorolna a világra nagyobb nyomást a médiánál? Justin Bieber nem kis port kavart azzal, hogy annak ellenére, hogy felénekelte a dalt, egy New York-i klubban ''blablablázva'' karaokezta a dalt, majd koncertjén pedig a kérlelés ellenére sem volt hajlandó előadni. Fonsi később bevédte - a dal valójában a spanyolt anyanyelvi szinten beszélők számára is komoly nyelvtörőt jelent.

5. Egyébként meg zseniális

maxresdefault (1)

A szám felépítése, a dropok, az angol-spanyol kétnyelvűség - azért bevallhatjuk, hogy eléggé oda van téve a Despacito. ''Néha teljesen elszállsz, amikor írsz egy dalt, és próbálod megtalálni a tökéletes szöveget. Maga a dalszerzésnek a folyamata is varázslatos volt'' - mesélte Luis Fonsi, amikor az átütő sikerről kérdezték.

 Most, hogy gyakorlatilag mindent tudtok a dalról, ideje kideríteni azt is, miről szól.

Na jó, tudjuk, nem egy Radnóti-féle szerelmes vers, de hát - tisztelet a kivételnek - sokan még fáradtságot sem vettek, hogy utánanézzenek, mit halandzsáznak végig egy akár egész éjszaka a dalt ismétlő buliban.

A nyár további részére kívánunk mindenkinek sok-sok Despacito-t, élvezzétek ki, jövőre már nem valószínű, hogy hallani fogjuk! Addig is, ha egy kis segítségre lenne szükségetek:

Nem kell megköszönni!

Forrás: NME & saját szöveg