Most szól:
Vezeti:
2017.11.29 Szerda . 11:44

Újabb telefonos csalás szedi áldozatait a hazai mobilfelhasználók körében

Egy nemrég kijött applikáció segítségével több száz embert vertek már át.

A Talpra magyar szerda reggeli adásában arról az új applikációról volt szó, ami manapság nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot.

Az app lényege, hogy aki letölti, megadhatja egy barátja vagy családtagja telefonszámát, vagy akiét éppen szeretné, s kiválaszthat egy adott témát (autóbaleset, megcsalás, wifi jogtalan használata, stbstb). Az alkalmazásban előre felvett anyagok vannak a különböző témákhoz, s az illető, aki felveszi a telefont, teljes mértékben be lesz húzva a csőbe. Elhitetik vele például azt, hogy jogtalanul használja a szomszéd internetjét, összetört egy autót, illegális tevékenységet folytat a lakásában vagy éppen megcsalja a párját. Az már csak hab a tortán, hogy ezek előre felvett szövegek és az "áldozat" csupán egy gépi hanggal "beszélget".

Sajnos az emberek nagy százaléka bedől ennek a rossz "tréfának", hiszen először mindenki inkább megijed, mint, hogy reálisan gondolkodjon. Például hogyan vádolhatnak azzal, hogy összetörtem egy kocsit, mikor én éppen itthon vagyok és a saját autóm a garázsban parkol? Vagy éppen hogyan ugathatna egész éjjel a kutyám, ha háziállatom sincs?

Aki egy kicsit rutinosabb, ő élből lecsapja a telefont, de a legtöbben bedőlnek az újhullámú appnak.

Aki fel szeretné ismerni a tréfát, neki adunk néhány jó tanácsot: mindig olyan körzetszámról érkezik a hívás, ami általában nem is létezik, soha nem mutatkozik be az illető, ha felteszünk egy kérdést, arra nem válaszol csak mondja a magáét illetve soha nem köszönnek el, csak ránkrakják a telefont.

Reméljük minél hamarabb értelmét veszíti az alkalmazás, míg nagyobb probléma nem lesz belőle.

Fotó: Dailymail