Most szól:
Vezeti:
2019.06.11 Kedd . 11:25

Ott voltunk a World Robot Olympiad 2019 budapesti fordulóján

Egészen elképesztő, mi mindenre képes a mai technológia!

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok 2-3 tag és egy csapatvezető közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS® elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az ARC kategóriában a National Instrument myRIO vezérlőegysége és a MATRIX, TETRIX építőelemek használhatók. 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt a versenyen. Egy csapat csak egy versenykategóriában - Regular, Open, ARC vagy Football - vehet részt.

A budapesti fordulón az Én vagyok itt! stábja is ott volt, melyet június 7-én az ELTE Lágymányosi Campusának Gömb Aulájában rendeztek. Az idei versenyszezon témája a "Smart Cities" vagyis az "Okos Városok" voltak, így minden korcsoportnak eköré a "gyűjtőfogalom" köré épültek a feladatai. Volt például olyan, ahol a robotoknak izzót kellett cserélni, majd a használt izzót elszállítani a hulladékba. Az indulók 2-3 fős csoportokban versenyeznek és 2 percük van arra, hogy teljesítsenek egy adott feladatot.

Ha lemaradtál a riportról, nézd vissza most, vagy figyeld csütörtök este 21.05-től az M2 Petőfi TV KiberMa című műsorát, melyben újabb részletek derülnek ki a robotok világáról!

A WRO 2019 következő fordulójának június 11-én Székesfehérvár ad otthont, ahol 31 csapat 4 korosztályban méri össze tudását.

A június 11-i székesfehérvári regionális elődöntőn a Regular kategória WeDo (10 év alatti korosztály), Elementary (12 év alatti korosztály), Junior (13-15 év közöttiek) és Senior (16-19 év közöttiek) korosztály csapatai fogják összemérni tudásukat. A Regular WeDo korosztály altémája az „Okos iskolabusz", az Elementary korosztály altémája az „Okos személyszállítás”, a Junior korosztály altémája az „Okos világítás” a Regular Senior korosztály altémája pedig az „Okos hálózat”.

31 csapat 7 megyéből (Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Nógrád) érkezik a versenyre, ők fogják összemérni tudásukat a 4 korosztályban.

A csapatok előre megírhatják a programot, ami alapján a robotnak egy versenypályán kell a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre. A robotot, aminek a teljesítményét szakértő bírók fogják értékelni, a helyszínen, segítség nélkül kell megépíteniük a csapattagoknak.

A regionális fordulókról a július 10-11. között megrendezésre kerülő tatabányai nemzeti döntőre juthatnak tovább a csapatok. Közül kerülnek ki azok, akik a nemzetközi kvalifikációs kvóta alapján novemberben hazánkat fogják képviselni a győri világdöntőn. Ez várhatóan 7 magyar csapat kvalifikációját jelenti majd.

Forrás: WRO

Fotó: World Robot Olympiad Hungary Facebook oldala