Most szól:
Vezeti:
2019.08.13 Kedd . 09:47

5 tipp, ha lecserélnéd az autódat valami másra

Kinek ismerős az autómentes augusztus kifejezés?

A Műanyagmentes július sikerétől fellelkesülve a Magyar Kerékpárosklub meghirdette az Autómentes Augusztust! Arra biztatnak mindenkit, hogy próbálja ki, milyen letenni az autót és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel, esetleg telekocsival megtenni, sőt akár egy egész hónapon át autómentesen élni!

A kedd esti Én vagyok itt!-ben Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője lesz a vendégünk, aki mesél majd egy kicsit a kezdeményezésről, de addig is íme 5 alternatíva, ha már most le szeretnéd gyorsan cserélni az autódat valami másra:

1. Bicikli

Az első és legkézenfekvőbb alternatíva a bicikli, ami ugyan a fővárosban néhol elég veszélyes, sokkal sokkal gyorsabb, mint például a dugóban araszolni és még sportolhat is közben az ember. Rengeteg helyen van már az országban kerékpárút, amit bátran használhatunk.

via GIPHY

2. Tömegközlekedés

Bár nem egyértelmű, hiszen a troli, a busz és még sok minden más valahol autónak tekinthető, azonban gondoljunk bele abba, ha csak minden nap 10 ember tér át autóról mondjuk villamosra, vagy buszra, akkor már 10 autóval kevesebb van az utakon. Illetve az sem mellékes, hogy néha sokkal gyorsabb egy metró vagy egy villamos, mint az autó.

via GIPHY

3. Gyalog

Ha tehetitek és a közelbe mentek, akkor elő se vegyétek az autót, helyette inkább húzzatok fel egy kényelmes cipőt és induljatok útnak gyalog. Nyilván a nagybevásárlást ne ekkorra időzítsétek, de ha csak pár megállónyira van dolgotok az otthonotoktól, akkor elő se vegyétek az autót!

via GIPHY

4. Roller

Legyen elektromos, vagy lábbal hajtásos, iszonyú menő rollerrel szelni a várost. Az elektromossal nem árt jól figyelni, hiszen gyakran vannak figyelmetlenségből balesetek és érdemes egy sisakot is a fejünkre tenni, de egyébként nagyon menő két keréken járni a várost. Ha úgynevezett régi, hagyományos rollered van, akkor pedig csukd össze, csapd a hónad alá szállj fel akár a bkv-ra, tegyél amit szeretnél, a lényeg, hogy a kocsidat hagyd otthon.

via GIPHY

5.Telekocsi

Vidékre indultok? Netán egy fesztiválra? Ne menjetek félig tele kocsikkal többen, csatlakozzatok egymáshoz, hogy minél kevesebb autó legyen az utakon. Van már olyan weboldal is, ahol te is bátran becsatlakozhatsz másokhoz, akik hitelesített, megbízható sofőrök.

via GIPHY

Este pedig figyeljétek 21.05-től az Én vagyok itt!-et az M2 Petőfi TV-n, hogy minél több dolgot megtudhassatok az Autómentes Augusztusról!

Fotó: Unsplash