Most szól:
Vezeti:

Nem szégyen segítséget kérni, ha ezzel szembesülsz.

A depresszió jelentőségét nem lehet és nem is szabad elbagatellizálni. Ez a probléma a WHO adatai szerint több mint 300 millió embert érint. Mi magyarok pedig különösen rosszul állunk e téren, hiszen nálunk a legmagasabb a depressziósok száma - a felnőtt lakosság 10,5%-a - az egész unióban.

Fontos tisztázni, hogy a depresszió nem egyenlő gyengeséggel, vagy azzal, hogy valaki a szokásosnál rosszabb passzban van. A depresszió olyan tartósan fennálló, kedvtelen, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. Mintha mindennek csak negatív oldala lenne, nem talál jót, értékeset, lelkesítőt sem kívül, sem belül. Üresnek érzi magát, örömre való képessége elveszett. Önmagát is értéktelennek tartja, mindennapjait áthatja a bűntudat érzése.

Getty Images Getty Images

A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is. Akinek ugyanis ez a problémája, nem tud aktívan részt venni a kapcsolataiban, nem képes kezdeményezésre, spontaneitásra, semmi sem kelti fel az érdeklődését. A depressziósnak hiába mondjuk: „Kellj fel és szedd össze magad!”, képtelen rá, mert nincs meg az ehhez szükséges én-ereje.

A depressziónak számos oka lehet, de nagyon gyakori, hogy a személy nem tudja megnevezni, hogy egész pontosan honnan ered a probléma. Sarah Schuster újságíró, nem rég feltett egy kérdést a Facebook-on: „Észreveszik az emberek, hogy ezt azért csinálod, mert depressziós vagy?”. Rengeteg válasz érkezett az érintettektől, amik igencsak elgondolkodtatóak.

Íme, néhány gondolat a betegségről egyenesen az érintettektől, amik mellet nem szabad elmenni!

1. Megbeszélt program utolsó pillanatban való lemondása, valamilyen mondva csinált indokkal

2. Ha valaki társaságban visszahúzódó és keveset beszél, azt sokan tévesen gorombának bélyegzik.

3. Telefonálás helyett, szöveges üzenetekre szorítkozik a kommunikációban, úgy kisebb a nyomás.

4. Néha egy álló napig nem eszik, még ha érez is éhséget, nincs kedve enni. Előfordulhat hirtelen nagy súlyvesztés.

5. Inkább kihagyja a családi összejöveteleket, mert nem bírja, ha a jövőről kérdezgetik.

6. Nehezére esik kikelni az ágyból, néha órákba telik. Hosszú alvás után is úgy érzi, nagyon fáradt.

7. Munkaképtelenség, ami nem a lustaságból ered, hanem abból, hogy a fejében egy állandó negatív film fut, aminek következtében még egy állásinterjúra sem mer elmenni.

„A depresszió egyik legfontosabb tünete, hogy az ember nem lát reményt. Nem lát jövőt. Nem csak hogy nincs fény az alagút végén, de be is van falazva mindkét vége, és te bent rekedtél.” - Matt Haig

Forrás: Boredpanda

Lead: Getty Images