Most szól:
Vezeti:
2018.01.05 Péntek . 12:03

Izgalmas romos épületek a Balaton körül

A tó környéke már régóta lakott hely, ezáltal számos dolgot látott már a vidék. Ezek pedig bőven hagytak lenyomatokat is. A fennmaradt épületromok pedig segíthetnek visszaemlékezni, illetve megismerni történelmünket.

1. Töttöskáli templomrom, Velétei palotarom - Szentbékkálla

Heim Alexandra - welovebalaton Heim Alexandra - welovebalaton

A Balaton-felvidéki Nemzeti park területén elterülő Káli-medence megannyi csodás helyet tartogat. Az egymástól nem messze található romok története nagyon régre nyúlik vissza, előbbi az Árpád-korra, utóbbi pedig a 14. századra tehető. A töttöskáli rom területe sajnos igencsak elhanyagolt, de különleges látványt nyújt a körötte lévő csodás kilátással. A hely egyébként a magyar filmalkotókat is megihlette, ugyanis láthatunk itt készített jeleneteket például az Állítsátok meg Teréz anyut! című filmben is.

2. Barátlakások - Tihany

tihanyilatnivalok.hu tihanyilatnivalok.hu

Tihany rengeteg szépséges levendula mezeje mellett sok más érdekességet is találhatunk a félszigeten. Ilyen például a barátlakások épületegyüttese. Az emberkéz alkotta barlanglakások létrejötte valamikor a 10-11. század környékén következett be. Érdekesség, hogy az itt épen maradt három lak, Közép-Európa egyetlen ilyen épen maradt képződménye. A helyet már csak külön azért is érdemes felkeresni, mert az oda vezető túraútvonal csodás panorámát ígér.

3. Rádpusztai templomrom - Balatonlelle

indafoto.hu indafoto.hu

A Balaton déli partján található balatonlellei Rádpusztai templomrom falai még mindig nyolc-tíz méter magasak, így a rom állapota viszonylag jónak tekinthető. A késő románkori épület falait gyönyörű vöröses homokkőből faragták. A hely nyaranta sok rendezvény helyszínéül is szolgál.

4. Ecséri templomrom - Révfülöp

indafoto.hu indafoto.hu

A rom egy 12-13. században épült falusi templom maradványa, mely feltehetően egy korábbi épület alapjaira épült, az építőkövek között még most is láthatóak a római kort idéző kőmaradványok. Építésekor Szent Kristófnak, a hajósok védőszentjének szentelték. Az impozáns Révfülöp melletti templom kiváló panorámával is büszkélkedhet.

5. Apáti templomrom - Tihany

indafoto.hu indafoto.hu

A félszigeti templomrom szépen felújított állapotban várja az arra kirándulókat. Az Apáti-hegy lábánál fekvő, a tihanyi apátnak alárendelt hajdani település egyetlen ránk maradt emléke ez a templom. Az épület még a török időkben pusztult el, a körötte elterülő faluval együtt, ám lassacskán húsz éve annak, hogy helyreállították, így mára már koncerthelyszínként funkcionál.

6. Újlaki templomrom - Tihany

indafoto.hu indafoto.hu

A templomot valamikor a 12-13. században építették, így magán hordozza a gótika, illetve a romantika építészeti jellegeit is. Amennyiben ide látogatnánk, megbizonyosodhatunk róla, hogy a Tihanyi-félsziget ezen pontjáról is bámulatos a kilátás a magyar tengerre.

7. Sóstókáli pusztapalota - Köveskál

indafoto.hu indafoto.hu

A csodás, a Káli-medence szíveként is emlegetett Köveskáltól nem messze bukkanhatunk rá a Sóstókáli palotaromra, mely egykor a veszprémi püspökség tulajdonában állhatott. A palota mellett elfedezhetünk még lakóház maradványokat is.

8. Dörgicsei templomromok - Dörgicse

indafoto.hu indafoto.hu

A Balaton-felvidék amúgy sem nagyon szűkölködik romtemplomokban, de Dörgicse települése kitűnik a többi közül, ugyanis itt akár hármat is találhatunk. Az újkor óta lakott település a templomok mellett egy kőhíd maradványaival is büszkélkedhet.

9. Papsokai templomrom - Balatonfüred

Márián Gábor - balatoniromok.blogspot.hu Márián Gábor - balatoniromok.blogspot.hu

A mai Balatonfüred területe már a mai korban is lakott volt. A papsokai Szent Mihály templomrom helyén a 4. századig egy római villa állt, ennek alapjaira épült később a templom. A rom mellett egy izraelita és keresztény temető maradványait tekinthetjük meg.

10. Kövesdi templomrom - Aszófő

indafoto.hu indafoto.hu

A templom egykor a tihanyi apátsághoz tartozott, a román stílusban emelt épület azonban igencsak megsínylette a török megszállás időszakát, így mára már csak a romjait láthatjuk. Ezek azonban ősi múltra tekintenek vissza, ugyanis a régészek római kori leleteket is találta itt.

Forrás: balatoniromok.blogspot

Lead: Indafoto