Most szól:
Vezeti:
2018.04.20 Péntek . 11:00

Nézd meg, mit mondanak az AWS daláról külföldön!

A wiwibloggs.com rajongói portál minden évben összeállít egy zsűri panelt a saját bloggereiből és értékeli, illetve elemzi a dalokat, amik az adott évben a nemzetközi versenyen a hazájukat képviselik. Idén sincs ez másképp, nézzük meg mi a véleményük a „Viszlát nyár”-ról!

Luis: Magyarország nem egy hagyományos Eurovíziós dalt szállít idén, hanem konkrétan a közjó érdekében cselekszik: már nagyon régóta hiányzott az Eurovíziós Dalfesztiválról egy nagyszerű metál szám és szerencsére az AWS ezt elhozta nekünk. A „Viszlát nyár” egy energiabomba, három percnyi tömény zenei adrenalin amely a metál hangzás és a dallamos zene tökéletes elegyéből áll össze. Annak ellenére, hogy egy szót sem értek belőle úgy érzem, értem a dal lényegét. Az AWS tagjai a 90-es évek gyermekei, mint ahogyan jómagam is. A szám eleje pedig egy korabeli anime főcímdalára emlékeztet. Ezek a srácok egy generáció hangjai, csak hogy tudjátok.

Értékelés: 9/10

Anthony: Biztosan nem fog mindenkinek tetszeni, mivel ez egy rizikós vállalás az Eurovízión, hiszen a 2012-es szlovák versenyző sem járt nagy sikerrel egy hasonló stílusú dallal. Az AWS viszont nagyszerűen kimérte patikamérlegen a hangszerelést, nem beszélve Örs magánszámáról a szám végén. Magyarország „kockázat nélkül nincs győzelem” taktikája idén vagy nagyon jól fog elsülni, vagy pedig nagyon rosszul. Sok sikert a karaoke verzióhoz srácok!

Értékelés: 7/10

Antranig: Azt hiszem, beszélnünk kell arról, hogy mennyire fantasztikus is ez a dal. Az Eurovíziónak szüksége van a sokszínűségre zenei téren is és a „Viszlát nyár” biztosítja ezt. Vélhetően azért nem fog széles körben népszerűvé válni a tipikus Eurovíziós popdalokhoz szokott rajongók köreiben, de soha ne becsüljük alá a rétegszavazókat. Én hajlamos lennék fogadni arra, hogy az AWS a tavalyi év után ismét az első tízbe fogja repíteni Magyarországot. A végeredménytől függetlenül azonban mindenképpen helytálló az az állítás, hogy a 2018-as Eurovíziónak erre a csapatra nagy szüksége van, és hogy a „Viszlát nyár” több, mint csak egy hallgatható zene.

Értékelés: 7/10

Robyn: Úgy vélem egyértelmű, hogy a „Viszlát nyár” nem lesz minden Eurovízió rajongó kedvence, de mások számára kifejezetten élményszámba mehet. A dalt átitatja az kőkemény érzelem, mindehhez pedig egy kellemes popdalra hajazó dallamosság társul. A magyar nyelv selymessége és a dal screamo-stílusa pedig nagyszerű elegyet alkot, amely a dal ércesebb részeit is simán hallgathatóvá teszi nagyobb közönség számára. Szívbemarkoló érzelmekkel tűzdelt dal egy hiteles zenei stílusban prezentálva: ez azt hiszem, tökéletesen megfelel annak a „nem gyorséttermi dalnak” amilyet a tavalyi győztes, Salvador Sobral is többet szeretne látni a versenyen.

Értékelés: 10/10

Steinunn: Ez a dal egy iskolapéldája annak, amire az Eurovízióra szüksége van. Egy jó öreg rock dal némi scream-mel ötvözve és egy kis headbang! Noha biztosan lesznek olyanok, akik ezt a dalt agresszívnek fogják találni, én ezzel szemben üdítőnek tartom. Nem a kedvenc dalom az idei mezőnyből, de egy mindenképpen egy fontos és unortodox (legalábbis a Dalfesztivál szemszögéből nézve) hangzás, ami az Eurovíziót is izgalmasabbá teszi. Az pedig, hogy anyanyelven szólal meg, olyan extra libidót kölcsönöz a dalnak, amitől sokkal hitelesebbé válik, pedig egy szót sem értek abból, amit Örs énekel. Ennek ellenére tisztán érzem azt a szorongást és azt az érzelmi töltetet, amiről az egész dal szól.

Értékelés: 8/10

William: Ez az öttagú post-metal stílust képviselő csapat úgy fog áthatolni a mezőny „poptengerén”, mint forró kés a vajon, emellett pedig az egyik legfelemelőbb és legmerészebb előadást fogja szállítani az idei évben. A fiúk pontosan tudják, hogy mennyi kell az énekből és mennyi a scream-ből illetve az éneklés és a történet mesélés arányát is nagyon jól megállapították. A fent már említett patikamérleg hasonlattal tudok én is élni, a srácok olyan jól összerakták ezt a dalt, hogy érződik belőle a csapat egysége és céltudatossága, az énekes srác előadása pedig abszolút hihető, hiteles. Látszik, hogy a szívéből jön az, amit énekel. A szöveg életrajzi vonatkozásai – az énekes srác elhunyt apukája üzen a fiának, hogy ideje továbblépni – egy kvázi összeomlásban tetőzik, amikor is a dal végén azt kiabálja, hogy „Viszlát!”. Borzasztóan lebilincselő darab és teljes joggal méltó lehet egy TOP 5-ös eredményre is.

Értékelés: 9/10

Ők voltak azok az ítészek a wiwiblogs.com soraiból, akik szavakban is kifejtették, mit jelentett nekik a „Viszlát nyár”. A többiek számokban fogalmazták meg érzéseiket:

Angus: 2/10

Bernardo: 6/10

Bogdan: 7.5/10

Chris: 5.5/10

Cinan: 5.5/10

Deban: 6.5/10

Jonathan: 6.5/10

Jordi: 5/10

Jovana: 6/10

Kristin: 8/10

Padraig: 6/10

Renske: 9/10

Ron: 8/10

Sebastian: 6/10

Ezek alapján a pontok alapján (amelyekből kivették a legalacsonyabbakat és a legnagyobbakat, hogy ne torzítsák az átlagot) a wiwibloggs.com nem szakértőkből álló zsűrijének végső értékelése 6.97/10-re jön ki.

Az AWS május 10-én fog fellépni az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében a 13-ként, amennyiben pedig továbbjutnak május 12-én, a verseny döntőjében is láthatjuk őket.

Forrás: wiwibloggs.com

Lead: wiwibloggs.com