Most szól:
Vezeti:
2018.05.16 Szerda . 12:05

9 dolog, amit idáig rosszul tudtál az egészséges életmódról

Rengeteg olyan cikkel találkozunk, amelyek az egészséges életmód különböző szegmenseit mutatják be, így manapság már nem tudhatjuk mi igaz és mi nem. Néhány szakember azonban összeszedte azokat a legnépszerűbb életmód tippeket, amik tévhitek vagy tévhiteken alapulnak.

1. A védőoltástól nem gyógyulunk meg, hanem betegek leszünk

Úgy hangzik, mintha egy sci-fi film előzetesét olvasnánk, azonban tényleg fennáll ez a tévhit. Ugyan a védőoltásokban valóban az adott betegség vírusai találhatóak, viszont ezek a vírusok inaktívak, így nem áll fenn a fertőzés veszélye.

„Noha az oltás utáni egy-két órában tapasztalhatunk fejfájást és hőemelkedést, ezek csak mellékhatások és rövid időn belül elmúlnak. Ezen kívül még soha senki nem számolt be nekem ennél súlyosabb esetről.” – mondta Jeremy Blais gyógyszerész a Reader’s Digest-nek.

2. Majd hétvégén bepótolom az elmaradt alvást

Sokan vagyunk úgy vele, hogy „majd akkor alszunk, ha meghalunk”. Még többen vannak azonban azok, akik nem várnának olyan sokáig, így hétvégén tervezik bepótolni a hét közben kimaradt pihenést. Chris Banter alvásszakértő az IFL Science-nek azt nyilatkozta, hogy vasárnap este a délutáni szieszta után nehezebben fogunk elaludni, így a hétfőnk máris tönkre lesz téve, sőt mi több az egész hetes napirendünket is felborítja, ha nem egyenletesen pihenünk.

via GIPHY

3. Ha vizes hajjal mész a szabadba, megfázol

Biztosan sokan hallottátok szüleitektől vagy nagyszüleitektől, hogy ha vizes hajjal lépünk utcára (főleg ha hideg van), akkor megfázunk. Úgy tűnik, hogy ettől sem kell tartanunk. Ha ugyanis van vírus a szervezetünkben, akkor biztosan meg fogunk betegedni, ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a hajunk nedves vagy száraz.

4. A szénhidrátoktól elhízunk

Ez az állítás így igaz, viszont egy egészséges étrendnek szerves részét képzik a szénhidrátok. Nehezen is tudnánk elkerülni őket, szinte majdnem minden ételben jelen vannak. Természetesen ha kizárólag szénhidrátos ennivalókat habzsolunk, akkor valóban elhízhatunk, de teljesen nem szabad kiiktatni őket, ugyanis kiváló tápanyag-, és rostforrások illetve jót tesznek az idegrendszernek, az agynak és az izmoknak.

5. A kreatív emberek az agyuk jobb féltekét, a logikusak pedig a bal féltekét használják

Ez a teória már elég régóta él az emberiség emlékezetében, de Abhishiek Sharma idegsebész most tisztázta az ügyet. „Ez a tévhit a korai szélütéses betegek műtétei adatain alapul. Annak érdekében végeztek műtéteket, hogy feltérképezzék az agy működését. Kiderült, hogy a vizuális információk az agy jobb oldalán, míg a verbálisak annak a bal oldalán dolgozódnak fel jobban. Azonban egészséges emberek vizsgálatai után világossá vált, hogy az agy mindkét félteke aktív az információtípustól függetlenül.”

calculating-challenge-champion-33390

Pexels

6. 8 pohár vizet minimum meg kell innunk naponta

A víz pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Nem szabad viszont ezt sem túlzásba vinni, éppen elég, ha csak akkor iszunk vizet, ha szomjasak vagyunk. Az a hír járja, hogy a nagy vízfogyasztásért hálás lesz a bőrünk, de amíg egy vállalható mennyiségű folyadékot viszünk be naponta a bőrünknek sem lesz semmi baja.

7. A zsíros ennivalók elhagyásával fogyni fogunk

Minden tápanyagra szüksége van a testünknek, így bármelyiket is vonjuk meg magunktól, a szervezetünk nem úgy fog reagálni, mint ahogy azt várjuk. A fogyás titka az, hogy ne együnk többet, mint amennyi energiát felhasználunk. Ha figyelünk arra, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be napi szinten, mint amennyit elégetünk, a fogyás garantált és nem kell lemondanunk semmiről.

via GIPHY

8. Az ujjaink ropogtatásától ízületi gyulladásunk lesz

Matthew Amsden szakember szerint ennek a tévhitnek egy olyan kutatás az alapja, amelyben az embereket az ujjaik ropogtatásáról kérdeztek meg és összevetették az ízületi gyulladásos panaszok jelenlétével. A kutatás az emberek emlékezetén alapult, így nem feltétlenül hiteles. Napjainkban pedig nincs olyan tanulmány, ami ezt a kapcsolatot kimutatná. Az ízületi gyulladás esélye mindenképpen növekszik a kor előrehaladtával.

9. Egyenesen kell ülni ahhoz, hogy ne legyenek hátfájdalmaink

Ez az állítás félig igaz. Ha szétfolyunk a kanapén egész nap az biztosan nem tesz jót sem a tartásunknak, sem pedig a hátunknak. Ha viszont egész nap nyílegyenesen ülünk, az megterhelheti a gerincünket és meghúzódhatnak az izmaink. Neel Anand szakember azt javasolta, hogy aki ülő munkát végez, az álljon fel, sétáljon vagy mozogjon bizonyos időközönként. Emellett úgy üljünk, hogy a vádlink és a combunk 90 fokos szöget zárjon be, egyenes talajon legyen a talpunk és meg legyen támasztva a hátunk.

Forrás: indy100

Lead: Pexels