Most szól:
Vezeti:
2018.05.16 Szerda . 10:45

Női ikonok, akik beírták magukat a történelmbe

Életükkel nők millióit inspirálják, hiszen sosem akartak mások lenni, mint amilyenek ők valójában.

„Ha minden szabályt betartasz, lemaradsz a mókáról”- mondta egykor Katharine Hepburn, neki már pedig hihetünk, hiszen a 4-szeres Oscar győztes színészlegenda 96 éve alatt megtapasztalt egyet, s mást. És valóban, ha jobban belegondolunk, a történelem híres női valamiképp mindannyian úgy emelkedtek ki a tömegből, hogy megszegték a szabályokat és fittyet hánytak a konvenciókra.

Gondoljunk csak az első nőre, Éva is leszakította azt a bizonyos almát, noha az tiltott gyümölcs volt, ha nem így tesz, talán egész máshol tartanánk most. Az ő „példáját” pedig számos híres hölgy követte, amiért azóta is emlékszünk rájuk, mert bizonyították, hogy másnak lenni, a saját utunkat járni a legjobb dolog, amit tehetünk.

Jane Goodall

Jane Goodall, angol etológus, antropológus, amolyan női David Attenborough, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. Gyermekkora óta szeretett volna állatokkal foglalkozni és tanulmányozni őket, de többnyire csak kinevették. Jane azonban nem adta fel az álmát, 1960-ban, 26 évesen mindenféle tapasztalat vagy végzettség nélkül nekivágott Afrikának, és nem azért, hogy megtalálja Tarzan-t, hanem azért, hogy feltárja a csimpánzok titkos világát.

Getty Images Getty Images

Jane hónapokat töltött a tanzániai esőerdőben fokozatosan szoktatva a majmokat a jelenlétéhez, közben pedig szorgalmasan jegyzetelt. Megfigyelései a mai napig úttörőnek számítanak, korábban ugyanis úgy gondolták, hogy egyedül az emberi faj képes eszközkészítésre és eszközhasználatra. Ám Jane megcáfolta ezt a feltételezést, ugyanis megfigyelte, hogy ezekre a majmok is képesek. Felfedezéseinek és bátorságának köszönhetően mai napig világszere tart előadásokat és szakterülete legnagyobb tekintélyének tartják.

Amelia Earhart

Női pilótából ma sem bővelkedünk, nem még az 1930-as években, amikor még az is fura volt, ha egy nő nadrágot viselt. Amelia Earhart azonban az első olyan nő, aki magához ragadta egy acélmadár kormányát és többé el sem eresztette. 23 éves volt, mikor először ült repülőgépen utasként és azonnal beleszeretett a repülésbe. A lány elkezdett pilótaleckéket venni, bár ezt senki sem nézte jó szemmel. Miután megszerezte a pilótaigazolványt, teherautó vezetésével összeszedett annyi pénzt, amiből repülőgépet vehetett. Sorra ontotta magából a rekordokat legyen szó magasságról, sebességről, vagy épp távolságról.

Betton Betton

A fejébe vette, hogy egyedül átrepüli az Atlanti-óceánt, s bár az út nem volt könnyű, az üzemanyag szivárgott, viharos szél dobálta a gépet, 15 óra után Amelia földet ért. A pilótanő nem tudott leállni, ezt követően keresztülrepülte az Egyesült Államokat, 17 óra alatt, ami ugyancsak rekord lett. Earhart időközben igazi híresség lett, aki könnyed humorával mindenkit elvarázsolt, pl. George P. Putnam szerkesztőt is, aki hatszor kérte meg a kezét, mire Amelia végre igent mondott neki. Ez jól mutatja, hogy Amelia nézetei a kapcsolatokról is szabadelvűek voltak. 1937. június 1-én ismét felszállt, hogy egy utolsó nagy utat tegyen, de nem sejthette, hogy ez az út számára valóban az utolsó lesz, Amelia ugyanis sosem érkezett meg. Igazán jól csak a felhők között érezte magát, hitvallása az volt: „A kaland már önmagában is megéri”, utolsó óráiban is azzal foglalkozott, amit valóban szenvedélyesen szeretett: a repüléssel.

Martha Gellhorn

Ernest Hemingway-ről az is tudja, hogy nagy nőfaló volt, aki soha egy betűt sem olvasott tőle. A Nobel-díjas író négyszer nősült, a négy nőben közös, hogy az egyiket mindig a következőért hagyta el, és hogy mindannyian boldogan dőltek hátra a ’Mrs. Hemingway’ név kényelmébe, kivéve egy valakit, Martha Gellhorn-t. Martha ugyanis egy gyönyörű, független nő volt, ráadásul maga is író, ami csak még inkább imponált az éppen második házasságában élő Hemingway-nek.

Getty Images Getty Images

Igazi hivatására azonban 1936-ban talált rá, mikor Hemingway-jel együtt a spanyol polgárháborúról tudósított. Így ő lett az első nemzetközileg elismert női haditudósító, amit közel hat évtizedig csinált férfiakat megszégyenítő bátorsággal, egyenesen a frontvonalról, El Salvadortól Nicaraguáig, jelen volt a normandiai partraszállásnál és a vitenámi háborúnál is. Martha a többiekkel ellentétben jelentéseit sosem a száraz tényekről írta (hány halott, hány sebesült, stb.), hanem arról, hogyan próbálnak meg az emberek túlélni a háború borzalmai közepette. Ő volt a hármas számú Mrs. Hemingway, ám növekvő sikereit nem tudta tolerálni hiú férje és végül, amilyen szenvedéllyel indult a kapcsolatuk, olyan vehemensen is ért véget.

Frida Kahlo

Frida Kahlo Mexikó nemzeti kincse, és minden idők egyik legkarizmatikusabb festőnője. Egész életét végig kísérték a különféle egészségügyi problémák és betegségek, de Frida mégis képes volt ezeken felülemelkedni, sőt, meríteni belőlük, és a művészeten keresztül feldolgozni, rámutatni valami lényegesebbre. Hatévesen gyermekbénulás miatt lába egész életére eldeformálódott, ezért viselt mindig hosszú, földig érő szoknyákat. Tizennyolc éves volt, mikor buszbalesetet szenvedett, ahol súlyos gerincsérülés érte, melynek következtében hónapokra gipszfűzőbe zárták. A sors furcsa fintora, hogyha Kahlo nem szenvedett volna balesetet, talán soha nem kezd el festeni. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett hozzá. Egy, a baldachinos ágya mennyezetére szerelt tükörben nézhette magát, így festette első önarcképét.

Getty Images Getty Images

A baleset következményeként orvosai nem javasolták neki a gyermekvállalást, ám Frida mégis vállalta a kockázatot, de valóban nem tudott életet adni gyermeknek, terhességei mind vetéléssel végződtek. 1950-re, 47 éves korára fizikai állapota kritikussá vált, kórházba került, ahol majd egy évig maradt. Egyre több időt töltött tolószékben, és hatalmas fájdalmai voltak. Idővel egyik lábát is amputálták, de még ahhoz is volt lelki ereje, hogy művégtaggal újra megtanuljon járni és mindezek ellenére soha egy pillanatra sem hagyott fel a festészettel. Halála előtt egy évvel már ágyhoz kötött beteg volt, és orvosa megtiltotta, hogy elmenjen önálló kiállításának megnyitójára. Frida azonban nem akart ebbe belenyugodni, így megszervezte, hogy ágyastul vigyék el.

Forrás: National Geographic

Lead: Getty Images / Pinterest