Most szól:
Vezeti:
2018.05.18 Péntek . 09:50

Megrázó címlapja lesz a National Geographic-nak júniusban

Talán a világ legnépszerűbb, havonta megjelenő természettudományos magazinja a National Geographic júniusban egy olyan címlappal készül, ami máris óriási port vert fel.

A klasszikus sárga kereten belül a következő hónapban egy vízen úszó jéghegyként ábrázolt műanyag zacskót láthatunk. Az alkotás mellett az a cím szerepel, hogy „Bolygó vagy műanyag?”.


A megközelítőleg 18 millió darab műanyag szemét ami, évente az óceánba kerül csak a jéghegy csúcsa.” – folytatódik a címlapon a szöveg. A magazin egyik vezető fényképésze Vaughn Wallace osztotta meg a képet, amelyet egy mexikói művész, Jorge Gamboa készített.

Wallace Twitteren tette közzé az új címlapot pár napja, és azóta számtalan reakció érkezett a bejegyzésre. Vannak, akik a 130 éves magazin egyik legjobb címlapjának tartják a szóban forgó képet, illetve olyanok is, akik szerint ez egy maradandó nyomot hagy majd az emberiség emlékezetében, ikonná fog válni. Egyesek egyenesen díjjal jutalmaznák Gamboa-t.


Gamboa egyébként az otthonából nyerte az ihletet a képéhez. Műanyag zacskókat tart a mosdókagylóban, hogy ne pazarolja a vizet. Egyik nap az egyik zacskónak egy hegyszerű kitüremkedése keletkezett, majd Gamboa ennek hatására elkezdett műanyag zacskókat fotózni különböző megvilágításokban, a következő állomás pedig a National Geographic címlapja lett.

A magazin címlapja a National Geographic azonos nevű kampányával kapcsolatos, amely az egyszer használatos műanyag zacskók óriási hulladéktermelése ellen hivatott fellépni. A főszerkesztő szerint a rövid távú céljuk az, hogy legalább 2 és fél millió darab zacskóval kevesebb legyen évente az óceánokban.

Forrás: sfgate

Lead: Pexels