Most szól:
Vezeti:
2018.07.16 Hétfő . 12:51

Íme néhány dolog, amit biztosan nem tudtál Észtországról

Meglepő tények következnek!

1. Iskolai környezetben tanulják a programozást. Ez azt jelenti, hogy minden gyerek az első osztálytól kezdve a végzős évéig a Scratch vizuális programozási környezet segítségével tanulhatja meg az alapokat.

2. Elektronikus útleveleket használnak. 2002 óta Észtországban az útlevelek úgy néznek ki, mint nálunk a személyi igazolványok. A kártyához azonban különböző dokumentumok járnak, amelyek lehetővé teszik az EU-n belüli utazást.

3. Észtország a világ első olyan országa, ahol a 2007-es parlamenti választások alkalmával létrehoztak egy olyan elektronikus szavazórendszert, melynek segítségével otthonról is beleszólhatnak a polgárok a választásba.

4. 2013-ban Tallinn lett a világ első olyan városa, ahol mindenki számára ingyenessé vált a tömegközlekedés. Ennek következtében a nagyváros utcáinak autóforgalma jelentősen redukálódott.

észtország1

5. Az internet mindenütt elérhető. El tudod képzelni, hogy a telefonod csatlakozik az internethez, miközben mélyen az erdő közepén vagy? Ez Észtországban lehetséges. A szállodák és a nyilvános helyek többségében ingyenes a Wi-Fi, ilyenek például a parkok, a sétányok, a kávézók, az éttermek, a vasútállomások, a repülőterek és még strandok is.

+1 A technológiának köszönhetően sok időt takarítanak meg. Napjainkban 4000 szolgáltatási típus áll rendelkezésre elektronikus úton Észtországban - az adóbevallástól az erdőirtásig.

Körülbelül 20 perc alatt bármely észt polgár megtudja nyitni új cégét személyi igazolványa segítségével. Ennek a jól működő rendszernek köszönhetően az embereknek nem kell várniuk a vonalakra, papírokra, dokumentumokra, aláírásokra vagy bélyegekre. A megtakarított időt pedig a családjukkal és a szeretteikkel tölthetik.

észtország2

Forrás: BrightSide

Lead: Pixabay

Képek: Pexels