Most szól:
Vezeti:
2018.07.21 Szombat . 19:58

7 olyan dolog, amire csak a 90-es évek gyermekei emlékeznek

1999 után született fiúk és lányok ezeket nem érthetik. A 90-es évek gyermekei tudnak valamit, amit mások nem.

A mai világban a gyerekeknek és a tizenéveseknek egyértelmű dolognak számít az internet, a televízió, az érintőképernyő és megannyi elektrotechnikai eszköz, amit a korszaknak köszönhetünk. Sok helyen olvashatjuk, hogy vannak egyes dolgok, amiket csak a 90-es évek gyermekei értenek. Fiatalok, most segítünk egy kis betekintést nyerni, hogy miről is beszélünk!

1. Fájdalmas SMS írások

A magyar a világ egyik legnehezebb nyelve. Az ékezetek használata pedig a billentyűzetes mobiltelefonokon maga volt a rémálom. Garantált, hogy azokban az időkben nem lógtunk egésznap a telefonon és nem cseteltünk a másikkal – pláne nem írtunk regényeket. Viszont cserébe olyan polifónikus-csengőhangot lehetett beállítani a készülékeken, amilyet csak akartunk.

2. A kreppelő felmelegítése

A kerámialapos kreppelő az évtized egyik csúcsa volt. A felmelegedésükre és használatukra rengeteget kellett várni, cserébe viszont a legmenőbb frizurát lehetett megcsinálni vele pillanatok alatt. A hajszálaknak nem tett jót, az egonak viszont igen.

via GIPHY

3. Az internetre éveket várni

Na jó, lehet nem is éveket, de 5-10 perceket legalább kellett várni arra, hogy egy adott weboldal betöltsön – ez viszont éveknek tűnt, de türelmesen kivártuk a csodát. A számítógépes játékok közül pedig gyerekként szigorúan tilos volt olyan játékot megnyitni, amihez az internetre volt szükség.

4. Meglepetések a csomagokban

Gabonapehely vagy chips? A gyártók az aktuális trendnek és őrületnek megfelelően mindegyikben rejtettek el valami apróságot, amikért a gyerekek egyenesen megőrültek. A híres tazó-mánia mindenkit megőrjített, sőt. Voltak olyan csomagok, amikben akár 4 kincs is rejtőzött.

via GIPHY

5. Videótéka

Nem, nem az applikációra vagy a funkcióra gondolunk. Annak idején a DVD lemezek előtt még a VHS kazetták léteztek, mindkettőnek külön lejátszója is volt. A videótékák voltak a 90-es évek elektronikus könyvtárai. A rendszer ugyanaz volt. Filmeket kölcsönözhettél ki, amiket szerettél volna megnézni otthon. Ezeknek viszont ugyanúgy kölcsönzési határideje volt, amiket jobb, ha betartottál, mivel az elmaradásért fizetni kellett.

6. Órai levelezések

Nem a pad alatti telefonnyomkodás volt az üzengetés eszköze. Kitépett papírlapok, apró fecnik – ezekből álltak össze a tökéletes órai levelezések. Ha szerencséd volt eljuttatták az osztályterem egyik végébe, ha nem akkor viszont illetéktelen kezekbe került.

7. Fotórendelés

Az iskolai kirándulásokon vagy ünnepségeken készült képekre majdnem heteket kellett várni, amíg elkészültek, kézzel fogható formában. Manapság, amiről nincsen fotó meg sem történt alapon bármiről tudunk posztolni – csupán internet kell hozzá, a kamera és a belevaló film már nem szükséges.

Te mikre gondolsz vissza a 90-es évekből?

Forrás: Lolwot

Lead: Giphy.com, Pexels.com