Most szól:
Vezeti:
2018.08.19 Vasárnap . 05:00

Kínos filmes bakik, amiket elsőre szinte lehetetlen észrevenni

A készítők nem mindig adnak a történelmi hűségre.

Ha belegondolunk, kevés film az, ami a jelen korban játszódik. A mozik többsége vagy a múltban, sokszor akár évszázadokkal korábban, vagy épp valamikor a jövőben játszódik. A jövőbe helyezett történetekkel kvázi nem lehet hibázni, hiszen most még nem tartunk ott, hogy előre lássuk, vajon hiteles-e vagy sem, retrospektíve meg már úgy is mindegy lesz.

A múltban történő filmekkel már más a helyzet, hiszen a történelemkönyvekben ott van minden feketén fehéren. De a filmek készítői még így is sokszor figyelmen kívül hagynak néhány részletet, ami bizony elég bosszantó. Hiszen ha már egyszer kiírják az elejére, hogy „Igaz történet alapján”, akkor jobb lett volna, ha kicsit alaposabban utánajárnak a dolgoknak.

Halálsoron

A történet 1935-ben Louisiana-i fegyházban játszódik. A filmben minden halálbüntetést villamosszékkel hajtanak végre, noha Louisiana államban ezt az eszközt csak 1941-től kezdték el használni.

via GIPHY

Kódjátszma

A 2014-ben Benedict Cumberbatch főszereplésével készült film a matematikus zseni, Alan Turing életét és munkásságát mutatja be, az Enigma-kód feltörését középpontba helyezve. A film többé-kevésbé hiteles, ám azt elfejtették megemlíteni, hogy Turing együtt dolgozott egy Gordon Welchman nevű matematikussal, akinek szintén hatalmas érdemei voltak a sikerben. Az ő neve még csak el sem hangzik a filmben.

via GIPHY

Apollo 13

Az Apollo 13 annak a három asztronautának a történetét meséli el, akik az Apollo–13 küldetésen a Holdra szálltak volna. Ők Jim Lovell, Jack Swigert és Fred Haise asztronauták. A filmbe azonban becsempésztek egy extra szereplőt, Ken Mattingly-t, akit Gary Sinise alakított, csakhogy valóságban ő nem vett részt a küldetésben, betegség miatt a Földön maradt.

via GIPHY

A rettenthetetlen

A Mel Gibson főszereplésével és rendezésében készült 1995-ös mozi a William Wallace vezette skót szabadságharc idejébe repít minket vissza. Egy valóban jól sikerült történelmi film, aminek bökkenője a jelmezekben rejlik. A valóságban ugyanis abban az időben, a XIII. században a skót férfiak még nem viseltek kiltet, vagyis skót szoknyát és a kék arcfestés is csupán filmes húzás volt.

via GIPHY

Trója

Ez a film inkább a mozi pénztárak meghódítása érdekében készült, mintsem a trójai háború Homérosz által megírt eseményeinek vizuális megjelenítése céljából. A filmben több baki is van. Egyfelől többször is látni, ahogy a csatában elveszettek szemére egy-egy pénzérmét helyeznek. A valóságban akkoriban még egyáltalán nem voltak érmék, amikor pedig voltak, akkor azokat az elhunyt szájába tették. Modern esernyőt is láthatunk a filmben, mikor Helené bevonul Trójába, ami szintén nem volt még akkoriban. Arról nem is beszélve, hogy Akhilleusz már rég nem volt életben, amikor a görögök a leleményes Odüsszeusz ötletére falovat eszkábáltak össze. Valószínűleg szerették volna, ha Brad Pitt-nek minél több „nagy” pillanata van a filmben.

via GIPHY

A Karib-tenger kalózai

A film eseményei fiktívek, ám az ideje nagyon is meghatározható és nagyjából az 1740-es évekre tehető. Így pedig már észrevehetők a hibák is, pl. a gyümölcsökkel kapcsolatban is. Barbossa is és Jack Sparrow is eszik zöldalmát, ami egészen 1868-ig nem volt ismert.

via GIPHY

Titanic

Van egy jelenet, mikor Rose majdnem leveti magát a hajóról a jeges óceánba, de Jack lebeszéli róla. A fiú mesél egy anaekdotát egy rokonáról, aki a Wisconin-i Wissota tóban szokott horgászni. A valóságban ez a mesterséges tó még nem is létezett, mikor a Titanic elsüllyedt. Még James Cameron is hibázik néha.

via GIPHY

Forrás: Brightside

Lead: Instagram