Most szól:
Vezeti:
2018.09.05 Szerda . 11:27

Így elevenedik meg a depresszió elleni harc sötét illusztrációkon!

Mind közül a legnehezebb harc, amit önmagukkal vívunk.

A depresszió szót a köznyelv sokszor tévesen a rosszkedv, vagy lehangoltság szinonimájaként használja. Pedig a depresszió esetében egy sokkal mélyebb állapotról, sőt betegségről van szó. A depressziós személy intenzív szomorúságot él át, ürességet érez, nem tud örülni annak, sem ami korábban boldoggá tette. Gyakran szorong vagy ingerült, úgy, hogy igazából nem tudja megindokolni miért. Rendszeres sírásrohamai vannak. Nagyon nehezére esik elkezdeni bármilyen tevékenységet, vagy egyáltalán az ágyból kimászni reggelente.

Számára az élet egy véget nem érő éjszakává válik, ahol nappal és éjjel alig különbözik. Ez megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a munkavégzést is. Beszéde halk, vontatott. A pozitív dolgokat hajlamos lekicsinyelni, míg a kellemetleneket felnagyítani. Folyton negatív gondolatok törnek rá, pl. „nekem soha semmi se sikerül”. Önmagáról rossz véleménnyel van, és mindenért magát okolja. A koncentrálóképessége drámaian leesik. Úgy gondolja, ez az állapot végleges és megváltoztathatatlan, vagy csak romlani fog. Ez a reménytelenség és kilátástalanság érzése viszi az érintetteket gyakran akár az öngyilkosság gondolatáig is.

A depressziót tehát nem lehet és nem szabad félvállról venni, ha magunkon vagy másokon észleljük ezeket a jeleket, mindenképp kérjünk segítséget, mert ez a probléma nem fog magától elmúlni. Így vall erről Dawid Planeta művész is, aki maga is érintett volt. Depressziósként megjárta lelkének legsötétebb bugyrait, tapasztalatait illusztrációkon örökítette meg, amit most másokkal is megoszt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mindannyiunkban egyszerre van meg a sötétség és a fény és sosem lehet tudni mikor, melyik kerül hatalomra.

 

 

 

View this post on Instagram

Welcome in the jungle of my mind!

A post shared by Dawid Planeta (@minipeopleinthejungle) on

 

 

 

Forrás: Boredpanda

Lead: Instagram