Most szól:
Vezeti:
2018.09.20 Csütörtök . 12:23

10 elterjed tévhit a mindennapokból, aminek bizony sokan bedőlünk

Életünk során tudásunk egy része hallás után ragad ránk. Elhallunk innen-onnan dolgokat, halljuk a tv-ben, a rádióban, látjuk egy újságba pillantva, vagy épp családunktól, ismerősünktől szerezünk tudomást a dolgokról. Ezek egészen remek módja a tudás felhalmozásának és fenntartásának, amire kizárólag az emberi faj képes.

Csak egy a bökkenő vele, hogy az információk valóság tartalma könnyen sérülhet, hiszen ezek a történetek gyakran évszázadokról korábban maradtak ránk, és az eredetiségük sokszor elvész az információáramlás labirintusaiban. Ennek köszönhetően rengeteg tévhit él a közhiedelemben hosszú-hosszú évek óta, ami apáról fiúra, testvérről testvérre, sőt néha mesterről tanítványra száll.

Itt az idő, hogy most leromboljunk párat ezek közül a tévhitek közül!

1. Az ember a majomtól származik

Ha kimondjuk azt a szót, hogy evolúció, akkor sokan arra az ábrára gondolnak, ahol egy majomból fokozatosan talpra állva ember lesz. Ez pedig így is terjedt el a köztudatban vagyis, hogy mi a majmoktól származunk. Az elmélet megalkotója Charles Darwin azonban sosem állított ilyet.

Darwin szerint ugyanis az ember és a majom mindössze egy közös őstől származik, mely egy összekötő kapocsként pótolja az evolúció hiányzó láncszemét az ember és a majom között. Az evolúciót nem úgy kell elképzelni, hogy kifejlődött egy majom és fokozatosan alakult át emberré, hanem úgy, hogy egy közös ősből indult el a két faj, de egymástól elválva fejlődött.

via GIPHY

2. Nero, a gyújtogató császár

Nero-t nagyjából mindenki arról ismeri, hogy ő volt az a császár, aki felgyújtatta Rómát, mégpedig azért feltehetően, mert hallucinációkkal járó mentális problémák gyötörték, amit úgy szoktunk mondani: őrült volt. Nos, Rómában valóban tűzvész pusztított Kr. u 64-ben, de a tüzet nem Nero okozta. A császár egyből a nép segítségére sietett és minden szükséges intézkedést megtett, hogy a mentse a menthetőt. Nero, csupán egy szükséges bűnbak volt, akit felelőssé tettek a tragédia miatt.

View this post on Instagram

i'm so fabulous 😍

A post shared by emperor nero (@emperor_nero_rocks24) on

 

3. Repülési rizikók

Elterjedt nézet, hogy a légi-közlekedés nagyon biztonság, sőt biztonságosabb repülővel menni, mint mondjuk autóval. Viszont ha egyszer a gépen valami baki történik, akkor ott vége a dalnak, hiszen egy repülő balesetet gyakorlatilag nem lehet túlélni. Épp ellenkezőleg!

Csupán Amerikában több mint 53 ezer ember volt érintett légi-katasztrófában 1983 és 2000 között és ebből 51 ezren túlélték a szerencsétlenséget. Ez több mint 93%-os túlélési arány!

via GIPHY

4. Az 5 másodperces szabály

Valld be, a Te szádból is elhangzott már, hogy: „igaz, hogy leesett ez a pogácsa…de 5 másodperces szabály”, majd nyugodt lelkiismerettel bekaptad a pogit. A bacik viszont nem állnak stopperórával a lesett falatok láttán, hogy kivárják azt az 5 másodpercet, mielőtt megrohamozzák. Nos, úgy tűnik ez nem mindenkinek egyértelmű, ugyanis az Illinois Egyetemen végzett kutatásban megkérdezett férfiak 56 %-a, a nők 70 %-a hitt a szabály létezésében. Tévesen.

via GIPHY

5. A villám nem csap be kétszer ugyanoda

De! Igen, a villám többször is becsapódhat ugyanoda, sőt ez nem is egy ritka jelenség, mivel az előző csapás ionizálja a levegőt, ami jól vezeti az áramot. A New York-i Empire State Buildinget évente 100 alkalommal éri villámcsapás.

via GIPHY

6. A Kínai Nagy Fal az űrből is látszik

Bármennyire is grandiózus ez az ember alkotta építmény, az űrből azért nem látszik. Ez csak egy városi legenda, mely egy 1932-ben megjelent képregényből ered. Egyáltalán nem látható az űrből szabad szemmel, sem a Holdról, sem Föld körüli pályán, mivel nem elég vastag és túlságosan beleolvad a környezetébe.

Még az Apollo-11 legénysége is úgy vallott hazatértük után, hogy semmilyen ember alkotta dolog nem látható szabad szemmel az űrből. A Kínai Nagy Falat egyedül a műholdak képesek észlelni a világűrben.

 

7. Az aranyhalnak 3-5 másodperces a memóriája

Dr. Phil Gee, a Plymouth Egyetem munkatársa, 2003-ban, aranyhalakkal kapcsolatos kutatásokat végzett. Arra a megállapításra jutott, hogy az aranyhalak képesek visszaemlékezni 3 hónappal korábbra és még időérzékük is van. Kísérletek során az aranyhalak akkor kaphattak ételt, ha hozzáértek egy olyan gombhoz mely csupán egy órán keresztül működött naponta. Egy idő múlva már minden alkalommal tudták, hogy mikor ehetnek és mindig ugyanakkor jelezték ezt. Vagyis létrejött egy tanulási folyamat, ami ugye 3-5 másodperces memóriával igencsak nehézkes lenne…

via GIPHY

8. Éjjeli nasi

Széleskörben elterjedt mítosz, hogy évente átlagosan nyolc pókot lenyel az ember alvás közben, úgy, hogy nem tud róla. Ez valószínűtlen, a mozdulatok, a zaj és a test rezgése mindenképpen elijesztené őket.

via GIPHY

9. Kleopátra egyiptomi volt

A híres egyiptomi királynő, VII. Kleopátra valójában görög származású volt. Ő volt az első az uralkodói családból, aki megtanulta az egyiptomi nyelvet.

via GIPHY

10. Az iránytű mindig északra mutat

Ez a hiedelem ilyen formán azt jelentené, hogy bárhol is csapjuk fel az iránytűnket az az Északi-sark felé mutatna, de ez nem igaz. Ennek oka pedig, az, hogy a mágneses és a földrajzi észak nem egy és ugyanaz, mivel a mágneses észak irányi folyamatosan vándorol.

via GIPHY

Forrás: Brightside

Lead: Pexels