Most szól:
Vezeti:
2018.09.24 Hétfő . 13:44

3 év után újra nyitja kapuit a Szépművészeti Múzeum

Október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően a Szépművészeti Múzeum, amely az új állandó tárlatok és az újjászületett Román csarnok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamaratárlattal várja a közönséget.

Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme.

Baán László főigazgató hozzátette, a Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

Budapest, 2018. szeptember 24. A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Szépművészeti Múzeum festményraktára 2018. szeptember 24-én. A múzeum október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően. MTI Fotó: Kovács Tamás Budapest, 2018. szeptember 24.
A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Szépművészeti Múzeum festményraktára 2018. szeptember 24-én. A múzeum október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját. A Michelangelo-teremben például a könyvelés dolgozott évtizedekig, most azonban kiszabadították a begalériázott, gyönyörű reneszánsz kazettás dongaboltozatot és kiállítóteret alakítottak ki. Ott kap majd helyet az újranyíló múzeum első időszaki kiállítása, amely Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, bemutatva a reneszánsz olasz mester lovas szobrát és annak friss kutatási eredményeit, valamint tíz Leonardo-rajzot is - árulta el a főigazgató.

Budapest, 2018. szeptember 24. A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Szépművészeti Múzeum egyiptomi kiállítását rendezik szakemberek 2018. szeptember 24-én. A múzeum október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően. MTI Fotó: Kovács Tamás Budapest, 2018. szeptember 24.
A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Szépművészeti Múzeum egyiptomi kiállítását rendezik szakemberek 2018. szeptember 24-én. A múzeum október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Baán László hangsúlyozta, hogy megújulnak az állandó kiállítások is: több évtizedes távollét után visszatér a magyar művészeti anyag, így az intézmény az egyiptomi és a görög-római művészettől a 18. század végéig egységben mutatja be az egyetemes és a magyar művészet fejlődését.

Az egyiptomi és a görög-római gyűjtemények új helyet kapnak a mélyföldszinten, ahol immár 21. századi körülmények fogadják a közönséget: jelentősen megnövelték például a ruhatár kapacitását, az eddigi büfé helyett pedig 140 fős éttermet és kávézót alakítottak ki, amely megnyitható a Hősök tere felé is.

Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

Baán László közölte: a látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

Forrás, képek: MTI