Most szól:
Vezeti:
2018.10.17 Szerda . 11:02

Magyarország legszebb tájaira kalauzol Ákos új klipje

A napokban megjelent Hazatalál című, már platinalemezes EP címadó dalához impozáns klipet forgatott Ákos. A kisfilm egy újabb jubileumot is jelez: a szerző-előadó éppen húsz esztendeje írja és rendezi saját klipjeit. Az első önálló rendezői munkája az 1998-as Ikon volt, amely abban az évben el is nyerte az év klipje díjat a Mahasz díjkiosztóján.

A Hazatalál kisfilmje Magyarország legszebb tájain vezeti végig a nézőt, elsősorban azokon a helyeken, amelyek Ákos számára személyes jelentőséggel bírnak. A záróképeket a józsefvárosi Teleki téren rögzítették, abban a körgangos házban, ahol az énekes-rendező a gyerekkorát töltötte.

Négy új dalt jelentett meg Ákos, az évet pedig a korábbiakhoz hasonlóan idén is dupla Arénakoncerttel zárja – sorrendben immáron negyedik alkalommal.

2018. szeptember 27-én jelent meg a Hazatalál című új Ákos-középlemez (EP), amely alig 2 hét leforgása alatt platinalemez lett. A szövegkönyvvel ellátott, digipack csomagolású CD-n, valamint digitális letöltésként is elérhető kiadványon négy új dal szerepel: a címadó Hazatalál, továbbá a szintén slágervárományos Nem kell más vigasz, a karcosabb Ellenség a kapuknál és a meglepő Holnaptól. A dalokat Ákos stúdiójában rögzítette a banda a 140 ezres látogatottságú idei turné előadásai közti szünetekben: a kiadvány átfogó képet ad a 2019-re várható új album irányáról, az érett hangzásvilágról. A Hazatalál EP az eddigi legkomplexebb felvétel, akusztikus dobokkal, hagyományos módon rögzített gitárokkal, rafinált, a ’80-as éveket idéző szintetizátorhangzással, bonyolult vokálokkal, sokrétű keverési- és maszteringmunkával.

AKOS5035

„A címadó szerzeményt az egyik fesztiválra menet írtuk Madival, akusztikus gitárokkal kardoztunk az autóban. A Nem kell más vigasz zenéjét Lepe hozta, de teljesen új megszólalást kapott a stúdióban. Az Ellenség a kapuknál egy 23 évvel ezelőtti demóból született, a Holnaptól pedig hasonló szerzői munka eredménye, mint a 2006-os Még közelebb-album vagy a teljes 2084-lemez. A sok magányos stúdiózás után nagy élmény volt zenekarként megszülni a dalokat, régi módszerrel, sok mikrofonnal rögzíteni Sanyi elemi erejű dobjátékát, nagy ládán, csutkára tekert hangerővel felvenni a gitárokat. Reményeink szerint ezzel a négy dallal sikerült hangzás szempontjából megközelíteni azokat a nemzetközi ideálokat, akik miatt annak idején zenélni kezdtük” – mondta el Ákos a stúdiómunkáról.

Ákos idén töltötte be 50. életévét. A jubileumi évben megállás nélkül koncertezett: a tavaszi, akusztikus, kórussal kísért előadásokat és a nyári fesztiválokon bemutatott rockműsorát több mint 140.000 (!) érdeklődő látta. Az évet pedig idén is a Papp László Budapest Arénában zárja, sorrendben negyedik alkalommal duplázik: december 14-én és 15-én is fellép a legnagyobb hazai koncertteremben.

AKOS5238

Mint az énekes elmondta: „Sűrű kis év volt ez is: megjelent az első önéletrajzi jellegű könyvem, a Visszaszámlálás. Tavasszal kiadtunk egy átdolgozásokat tartalmazó CD-t, most pedig itt a Hazatalál EP négy új dallal. Közben két, egymástól hangszerelésben és repertoárban is különböző előadást hoztunk létre: az akusztikus Ákos50 és a rockos fesztiválműsor után a dupla Arénában mutatkozik majd be az idei harmadik dalösszeállításunk.”