Most szól:
Vezeti:
2018.11.08 Csütörtök . 10:59

10 tény, ami bizonyítja, kutyával szép az élet

Ahogy a mostanság megjelent film is igazolja, "ebbel szebb az élet."

Azt senkinek sem kell bizonygatni, hiszen tudományosan igazolt tény, hogy az állatok, főként a háziállatok persze, kifejezetten jó hatással vannak ránk és az egészségünkre. A kutyák pedig egy különösen kiemelt szerepet töltenek be, hiszen a négylábú kedvencek a történelem során valóban az ember legjobb barátjává váltak. Amellett, hogy jó hozzájuk bújni, velük játszani, hogy cukin farok csóválva várják a hazajöttünket, a kutyatartás akár még az életünket is meghosszabbíthatja. Tudósok szerint akár 2 év pluszt is jelenthet, ha kutyát tart az ember. Ez pedig igen meggyőző érv a kuytatartás mellett!

Íme, 10 érdekes tény, ami alátámasztja, hogy a kutya sokkal több mint háziállat!

1. A kutyások közt kevesebben küzdenek magas vérnyomással

A New York-i Egyetem professzorai azt találták, hogy a kutyákról való gondoskodás csökkenti a vérnyomást és a stressz szintet. Olyan magas vérnyomással küszködő személyeket figyeltek meg, akik a kutatás ideje alatt nem szedték a gyógyszert, így a vérnyomás helyreállását csak egy faktorral tudták magyarázni, a kuytikkal.

via GIPHY

2. A kutya tulajdonosok boldogabbak

Mégpedig azért, mert a kutyák jelenléte növeli a pozitív hangulatért felelős hormonok (oxitocin, endorfin, dopamin, szerotonin) szintjét. Ezek a mi természetes antidepresszánsaink. Egy 2002-es brit kutatás eredményi szerint az állattartók 75%-a, azaz háromnegyede boldognak vallotta magát.

via GIPHY

3. A kutyatartás csökkenti a szív problémák kockázatát

Kutatók szerint, a szívinfarktust elszenvedettek között a kutyatartók 4-szer nagyobb eséllyel élik túl az infarktus utáni első évet.

via GIPHY

4. A kutya tulajdonosoknak alacsonyabb a koleszterinszintje

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza ezt a hatást, talán annak tudható be, hogy akinek kutyája van általában több testmozgást végez, mint akinek nincs.

via GIPHY

5. A kutyások könnyebben dobják le a felesleget

Végülis, logikus. A csapból is az folyik, hogy legalább napi 30 percet szánjunk a testmozgásra. A valóságban azonban ez mindössze az emberek 20%-ára igaz, többek közt a gazdikra, hiszen ők jó esetben sétáltatják a kuytusokat.

via GIPHY

6. A kutyatartás növeli a fájdalomküszöböt

A Washington Egyetem kutatása alapján, a kutyák segítik az emberek számára a könnyebb relaxálást, és jelenlétük miatt a gazdik jobban képesek fókuszálni a figyelmüket. Ezáltal csökkenhet a fájdalomérzet.

via GIPHY

7. A kutyások jobban alszanak

A kutyatartók 41%-a, aki együtt alszik a kutyájával, egy szobában, vagy akár egy ágyban, tovább tudnak aludni és ébredéskor kipihentebbnek érzik magukat.

via GIPHY

8. Ha van kutyád, kevésbé leszel allergiás

Az allergia igazi népbetegség, aminek különböző fajtái milliók életét keserítik meg. Egy 2015-ös tanulmány szerint azonban, azok a gyerekek, akik kutya „társaságában” nőnek fel felnőttként kisebb eséllyel lesznek allergiások, mert erősebb lesz az immunrendszerük.

via GIPHY

9. Négylábú pszichológusok

A mentális betegségek aránya egyre növekszik, így ezek sem hanyagolhatók el. A kutyatartás nem képes megszüntetni pl. egy súlyos depressziót, viszont igazoltan képesek csökkenteni a tüneteket.

via GIPHY

10. Jól kommunikáló kutyások

Felmérések szerint a kutyát tartók gyakrabban kezdeményeznek beszélgetést, mint azok, akiknek nincs háziállata. Sőt, az ismerkedést kifejezetten segíti, ha egy kutya is jelen van, hiszen máris lehet arról beszélni, hogy ő milyen cuki.

via GIPHY

Forrás: Brightside

Lead: Instagram