Most szól:
Vezeti:
2018.12.19 Szerda . 05:00

5 hely a Balaton körül, ami télen is remek választás, ha kirándulni támad kedved

Túrabakancsokat fel és irány a Balaton!

Megmutatjuk nektek, hogy télen épp ugyanakkora élmény lehet a Balaton, mint a nyári rekkenő hőségben.

1. Kopasz hegy - Mindszentkálla

Amennyiben egy kiadós téli sétára vágynánk, érdemes ellátogatnunk a Kopasz hegyhez. A 330 méter magas hegy nem rendelkezik kilátóval, de nem is kell, így is fantasztikus körpanoráma tárul elénk a Káli-medencére. A tetején táblák jelzik a környező tanúhegyeket, a Gulácsot, a Csobáncot, valamint a Tóti hegyet, meg még sok mást is be tudunk azonosítani a táblák alapján, mint például a szigligeti várromot. A Kopasz-hegy nem a legnépszerűbb turistacélpont a környéken, így ha egy kis csendre is szükségünk van a látvány mellett, mindenképp érdemes egy kört tenni egy szép havas napon.

 

2. Koloska-völgyi vadaspark - Balatonfüred

A 2013-ban nyílt vadaspark, mely időjárástól függetlenül egész évben ingyenesen látogatható, szeretettel várja az arra járó turistákat. A hangulatos kis park természetes környezetben mutatja be az ország vadállományának egy részét. Láthatók itt gím- és dámszarvasok, muflonok, őzek, illetve különböző madarak, mint például fürjek, fácánok vagy épp tőkésrécék. A parktól nem messze egyébként egy tornapálya is akad, valamint a közelben van a Lóczy-barlang, a Jókaikilátó és az Aranyember-tanösvény is. Utóbbi nem nagy táv, így még hidegben is tökéletes program.

View this post on Instagram

🦌😍

A post shared by JungLászlóUbi🇭🇺 (@trip.mania) on

 

3. Kab-hegy - Nagyvázsony

Egy picivel messzebb a Balaton partjától terül el a Kab-hegy valahol Nagyvázsony és Úrkút között. A hegy a Dél-Bakony legmagasabb csúcsaként 599 méteres magassággal büszkélkedhet. Ha a túrázás szerelmesei vagyunk és a nyári időszakban kellően megedzedtük magunkat, kiváló lehetőség nekiszaladni a Kab-hegyi teljesítménytúrának, melyet minden évben megrendeznek. A túra teljes egészében majdhogynem 20 kilométer, amit általában 5 és fél órán belül szoktak teljesíteni a kitartó kirándulók.

View this post on Instagram

🍁🍃 #view #tavolbaabalaton #nature #autumn

A post shared by Bertalan Ludvigh (@bertalanludvigh) on

 

4. Somlói vár - Doba

A bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben található a Somlói várrom. A tatárjárás után emelt kővárról először 1352-ben tettek említést. Története igen régre nyúlik vissza és elég viszontagságos is volt. A romvár Doba külterületén, személygépkocsival nem megközelíthető helyen található. Aggódni azonban nem kell, ugyanis a Somló hegy aljától betonúton könnyen, kényelmes tempóban alig fél óra alatt el lehet érni. Útközben táblák és turistajelzések is segítik a tájékozódást. A felfele vezető úton megtekinthetjük a Kinizsi-szikla nevezetű követ is, melyen a monda szerint maga Kinizsi Pál is megpihent, mikor a várat tulajdonába vette.

 

5. Sípálya - Eplény

Amennyiben kissé extrémebb dologra vágynánk egy sima túránál, a Balatontól alig fél órányira tökéletes alkalmunk nyílik a síelésre. Az eplényi síaréna hóágyúkkal erősít a téli időszakban, ezáltal olyan tájat varázsolva, mintha az Alpokban járnánk. Szerencsére a hőmérséklet van már annyira alacsony, hogy már meg is nyitották kapuikat. Így aki egy kis téli sportra vágyik, azonban inkább Magyarországon maradna, minél előbb látogasson el Eplénybe!

 

Lead: MTI Fotó - Mónus Márton