Most szól:
Vezeti:
2018.12.30 Vasárnap . 05:00

Éld át újra David Garrett lenyűgöző koncertjét!

A német születésű David Garrett évente tíz hónapot utazik a világban. Zenéjével, stílusával a klasszikus zene és akár a metál közötti falakat is porrá rombolja. Előadásai mindig telt házasak. Az M2 Petőfi TV most hannoveri koncertjét mutatja be.

David Garrett 1980 szeptemberében látta meg a napvilágot a németországi Aachen városában, David Bongartz néven. Kora gyerekkorától kezdve világos volt: egyetlen dolog áll érdeklődése középpontjában, ez pedig a zene, a hegedű. Négyéves volt mindössze, amikor elkezdett hegedülni, hétévesen pedig már a Lübecki Konzervatórium diákja lett. Első Stradivari hegedűjét 11 évesen kapta hálából és tehetségének elismeréseképpen az egykori NSZK elnökétől, Richard von Weizsäckertől.

Davidnek 13 évesen már lemezfelvétele volt, rendszeresen lépett fel a televízióban, és koncertezett Európa-szerte. Az angol Royal College of Music hallgatójaként egy évet töltött a világhírű intézményben, innen a New York-i Juillard School of Musicba vezetett az útja, ahol zenetudományt és zeneszerzést tanult. Garrett egyik leghíresebb mestere, Itzhak Perlmann volt.

David Garrett új irányt teremt a zenében: crossover művészként emlegetik, ugyanis repertoárja Paganinitől a Guns n’ Rosesen és az Aerosmithen át a Metallicáig terjed. Úgy lépdel át a klasszikusoktól a legkeményebb rock műfajáig, hogy a a műfajok közötti határok egyszerűen eltűnnek.

December 30-án 23.30-kor az M2 Petőfi TV-n David Garrett hannoveri koncertjét, a hegedűs crossover király koncertfilmjét láthatjuk.

Fotó: MTI - Oliver Dietze