Most szól:
Vezeti:
2019.01.07 Hétfő . 17:15

84 éves lenne a király, Elvis Presley

Idén lesz 42 éve, hogy pontosan 42 éves korában elhunyt Elvis Presley, akit azóta is csak úgy emlegetünk, a Király.

Annak ellenére, hogy a legendás művész lassan annyi ideje nincs köztünk, mint amennyit élt, emléke és az iránta való rajongás mit sem csökkent az elmúlt évek, évtizedek során. Egyesek meggyőződéssel állítják, hogy a világ tévhitben van, a Király igenis él! Ez is bizonyítja, hogy az Elvis-imádat mára szinte vallássá vált.

 

A sztár egykori Gracelandi otthona ma Elvis múzeumként és élményközpontként működik. Ennek, na meg persze az évi nagyjából 1 millió (!) eladott lemeznek is köszönhetően Elvis évek óta a második legjobban kereső elhunyt híresség, csak Michael Jackson előzi meg. Utánzására kész iparág épült, becslések szerint nagyjából 250 ezer Elvis imitátor jár-kel folyamatosan a nagyvilágban, azonban belőle csak egy volt.

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tupelóban. Születésekor ikertestvére, Jessie Garon halva született. A család nagy szegénységben, nélkülözve éldegélt, mindezt feledtetni egyedül a zene tudta a fiatal Elvis számára. 11 évesen kapta meg első gitárját, ami örökre megváltoztatta az életét. Ekkortájt sokszor hallott gospel zenét, s az afroamerikai zene, a blues, rhythm and blues, később is nagyon közel állt hozzá. Zenét, éneklést kifejezetten sohasem tanult, mégis ez tette naggyá. Már fiatalon megmutatkozott lázadó, nonkomformista személyisége, pl. védjegyévé vált hajviseletét egyesek kifejezetten botrányosnak tartották eleinte, amit csak tovább tetézte, mikor egyébként szőkésbarna haját feketére festette.

 

Húsz éves sem volt, amikor Sam Phillips, a helyi Sun lemezcég jószimatú főnöke 1954. július 5-én lemezre vette That’s Allright című dalt, amelynek megjelenését a rocktörténészek egy része a rock and roll születésnapjának kiáltotta ki. Huszonévesen Presley nevét már egész Amerika ismerte, hiszen első szólólemeze, a Heartbreak Hotel hatalmas sikert hozott. Alighanem ő volt az első kiskatona, akinek laktanyába vonulására több tucat újságíró és fotós volt kíváncsi. Ő lett az első igazi globális popsztár, mondhatni az etalon, a O. kilométerkő.

View this post on Instagram

Stationed in Germany, 1959. #elvispresley

A post shared by Elvis Presley (@simplyelvis) on

 

A katonaévek már csak azért is fontosak Elvis életében, mert ekkor ismerkedett meg a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-val, aki ekkor még csak 13 éves volt. Ez a találkozás olyannyira beléjük ivódott, hogy hat évvel később össze is házasodtak, majd megszületett lányuk, Lisa Marie.

 

Ekkoriban Elvis egy időre hátat fordított a zenének és filmezni kezdett, ám a filmes karrier nem hozta el a Király számára az átütő sikert. Ezt csak fokozta, hogy időközben kirobbant a Beatlemánia, Elvis pedig egyre kezdett kiszorulni a rádiós lejátszási listákról. A feszültséget nehezen kezelő Presley ekkoriban már előszeretettel nyúlt különféle nyugtatókhoz.

1968-ra tehető Elvis nagy visszatérése, hét év kihagyás után ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. A rock’n’roll újra képbe került, Elvis pedig a csúcsra, megint. A 70-es évek elején két Grammy-díjat kapott, egyet életművéért és egyet a He Touched Me albumért. Az Aloha From Hawaii névre keresztelt műholdas showt, 1973. január 14-én több mint egymilliárd ember látta Elvist élőben, a világ minden táján (ez a Föld akkori népességének több mint negyede).

via GIPHY

A pár éves szárnyalást azonban hanyatlás követte. 1973 végén mivel mindketten máshol keresték már egy ideje a boldogságot, elvált Priscillától. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, mindvégig ő maradt a Király igazi nagy szerelme, és hozzá szólnak legszebb szerelmes dalai. Nagyjából egy évvel később az egészsége is romlani kezdett, gyógyszerfüggősége egyre inkább kontrollálhatatlan méreteket öltött. S bár közben mindvégig koncertezett, hangja továbbra is tündöklő volt, de ő maga egyre inkább elszürkült. 1977. október 9-én a király szíve végleg megállt, 42 éves volt.

 

Elvis Presley-t közel 80 000-en kísérték utolsó útjára. Halála után kislemezei és albumai a lemezeladási listák élére ugrottak. Lemezeiből a halála utáni két évben több kelt el, mint egész életében összesen. Jelenleg az eladott lemezek tekintetében a Beatles mögött a második, illetve a legsikeresebb szólóénekes, több mint egymilliárd eladott lemezzel. Dalai, mint a Hound Dog, a Can't Help Falling In Love, a Jailhouse Rock, vagy az Always On My Mind megunhatatlan örökzöldek.

via GIPHY

Szóval bizonyos értelemben Elvis tényleg halhatatlan.

Lead: Instagram