Most szól:
Vezeti:
2019.01.13 Vasárnap . 20:14

8 vagány nő, akik megváltoztatták a történelmet

Óriási hatással voltak a világra és példaképpé váltak.

A történelem folyamán olykor nehéz volt nőként nyomot hagyni a férfiak uralta világban, és kiemelkedni a névtelenség homályából. Egyeseknek azonban felfedezéseikkel, megjelenésükkel, vagy éppen példamutató viselkedésükkel mégis sikerült bevésni nevüket az emberi emlékezet dicsőségfalára. Ezzel ők bevonultak a történelembe, s párhuzamosan a női nem is egyet előbbre lépett a társadalmi ranglétrán. Nekik köszönhetjük azokat a mára természetesnek tűnő dolgokat, mint pl., hogy a nők is szavazhatnak, sőt akár egy országot is képesek elvezetni, míg akkor is, ha néha olyan „botrányos” dolgokat művelnek, mint mondjuk, hogy nyáron bikiniben mutatkoznak nyilvánosan.

Íme, 8 igazi szuper-nő!

1. A megállíthatatlan Kathrine Switzer

Az 1967-es Boston Maratonon egy bizonyos Kathrine Switzer is rajthoz állt, nem kis felháborodást kivívva ezzel. Switzert még futás közben is próbálták feladásra kényszeríteni, de ő megállíthatatlannak bizonyult. Ő lett az első nő, aki hivatalosan is teljesítette a maratont.

 

2. A kecses Irina Rodnyina

Irina Rodnyina rengeteget betegeskedett gyermekkorában, 11 alkalommal is volt tüdőgyulladása. Ennek ellenére ő kitartott szenvedélye, a műkorcsolya mellett. Irina hatalmas tehetségnek bizonyult. A korábban beteges kislány egymás után 10-szer nyert világbajnokságot, háromszor egymás után pedig Olimpiai bajnok lett párosban.

 

3. A száguldó Lella Lombardi

Lella Lombardi 17 nagydíjon állt rajthoz a az autósport élvonalában, a Forma 1-ban. Máig ő az egyetlen női autóversenyző, aki pontot tudott szerezni a száguldó cirkuszban.

View this post on Instagram

Lella Lombardi 🏎💨🇮🇹

A post shared by F1 Racing Legends (@f1racinglegends) on

 

4. A zseniális Szofja Vasziljevna Kovalevszkaja

Szofja gyermekkora óta a matematika szerelmes volt, azonban ekkoriban Oroszországban a nők nem járhattak egyetemre, még vendégként sem látogathatták az előadásokat. Ezért a tanulni vágyó nőknek valamelyik nyugati országba kellett utazniuk, de ez sem volt egyszerű, mert a nőknek nem volt külön útlevelük, csak apjuk, vagy férjük társaságában utazhattak. Mivel apja nem engedte, Szofja férjhez ment, hogy utazhasson, s ezáltal tanulhasson. Három év alatt három disszertációt írt, melyek egyikében helyre igazította a kor egyik jeles fizikusának tételét, majd kidolgozta saját, forgó testekkel kapcsolatos elméletét.

 

5. A kreatív Joy Mangano

Joy Mangano háromgyermekes elvált nőként élte mindennapjait, gyakorlatilag a teljes kilátástalanság szorításában. Azonban minden megváltozott 1990-ben, mikor feltalálta a saját és milliók életét megváltoztató mágikus felmosót. Joy megcsinálta magát, volt egy jó ötlete, és meg is valósította. Életéből még film is készült Jennifer Lawrence főszereplésével.

 

6. A vakmerő Nellie Bly

Nellie Bly volt az oknyomozó újságírás úttörője. Nőként nehezményezte, hogy nem kap valódi újságírói feladatokat, így kezébe vette a dolgot. Betegnek tettetve magát 10 napra egy női elmegyógyintézetbe költözött, és leleplező cikket ír az ott uralkodó, rettentő állapotokról. Írása hatására elbocsátották a kegyetlenkedő nővéreket, az indokolatlanul ott tartott épeszűeket kiszabadították, és egymillió dollárt áldoztak a koszt és az orvosi ellátás javítására.

 

7. A sportos Gertrude Ederle

„Az emberek azt mondták, a nők képtelenek átúszni a Csatornát, bebizonyítottam, hogy tévednek” – mondta az amerikai Gertrude Ederle aki 1926-ban 14 óra 34 perc alatt jutott át úszva Franciaországból Angliába, amivel két órát vert az addigi legjobb férfi időre. Teljesítménye azért is példaértékű, mert első próbálkozása kudarccal zárult, ám nem adta fel, és második nekifutását ragyogó siker koronázta.

 

8. A rettenthetetlen Fanny Bullock Workman

Fanny Bullock Workman volt a sok az egyben, geográfus, felfedező, író, és szenvedélyes hegymászó. Sőt ő volt az egyik első nő, aki a Himalája csúcsait is célba vette és élményeit útibeszámolókban is megörökítette. Mindeközben a női egyenjogúság élharcosa lett, aki még 6400 méteren is azt hirdette, a nőknek is jár a szavazójog.

 

Forrás: Brightside

Lead: Instagram