Most szól:
Vezeti:
2019.01.23 Szerda . 16:55

Célegyenesben az Oscar felé- ezt érdemes tudnod a jelöltekről

Van az úgy, hogy a papírforma is bejön és meglepetések is vannak.

Hamarosan ismét Hollywoodra figyel a világ, hiszen február 25-én átadják a legnagyobb presztízsű filmes díjakat, vagyis jön az Oscar. A gálát idén is a Los Angeles-i Dolby Színházban rendezik, ahol vörös szőnyegen vonul majd be a sztárvilág krémje. Abból a szempontból máris különleges lesz az idei díjátadó, hogy ezúttal az eseménynek nem lesz egy kinevezett házigazdája. A produkció ugyan felkérte Kevin Hart-ot, ám őt később ki is rúgták néhány meredek Twitter posztja miatt, így az Oscar műsorvezető nélkül maradt, amire 1989 óta nem volt példa.

A verseny idén is kiélezett, a jelölések alapján egyesek tarolhatnak, de történtek meglepetések is a nomináltak kihirdetésekor. Vegyük sorra, mit is várhatunk a 2019-es Oscartól!

1. Először lehet szuperhős film a ’legjobb film’

A maga 90 éves történet során az Akadémia eddig ügyesen hagyta figyelmen kívül az egyébként közönségsikernek számító szuperhős filmeket, ám idén sokak meglepetésére megtört a jég. A Fekete Párduc című film ugyanis 7 jelölést húzott be, többek közt esélyes a legjobb film kategóriában is, ez pedig azt is jelenti, hogy a Marvel univerzum megkapta a sokak szerint régóta megérdemelt helyét a filmes szemlén.

via GIPHY

2. A ’legjobb film’ végre lehet olyan, amit szerettek is az emberek

Az Akadémia nemcsak a szuperhős filmeket nem vette tekintetbe sok-sok éven keresztül, de ugyanúgy szemet hunyt az igazán nagy kasszasikerek felett, amiket valóban láttak is az emberek. Helyettük a díjat rendre független, kevésbé közönségcsalogató filmek nyerték. Gondoljunk csak arra, mikor boríték fiaskó után a bombasiker és egyébként számos kategóriában győztes La La Land helyett a kevesek által ismert Moonlight lett a legjobb film. Emiatt az Akadémia számtalanszor megkapta már a sznobizmus és elitizmus kritikáját.

via GIPHY

Idén azonban kellemes meglepetést okozott a jelöltek listája. Ahogy már említettük, ringbe száll a Fekete Párduc, mint az első szuperhős mozi, továbbá a jelöltek között olyan kasszasikerek is helyet kaptak, mint a Csillag születik, és a Bohém Rapszódia, mely már bezsebelte a Golden Globe-ot ebben a kategóriában. A további jelöltek a Zöld könyv - Útmutató az élethez, a Roma, Csuklyások – BlacKkklansman, A kedvenc és az Alelnök.

 

3. Kik maradtak ki?

Minden évben vannak, akik valamiért még a jelölésről is lecsúsznak. Idén az egyikük Bradley Cooper, akit ugyan a legjobb színész kategóriájában jelöltek, de a legjobb rendezők közé nem fért be a Csillag születik sztárja. Hiányzik a listáról Timothée Chalamet is, aki évek óta a szakma egyik favoritja, most azonban jelölést sem kapott, ahogy szereplőtársa Steve Carell sem, noha mindketten remek alakítást hoznak a Csodálatos fiú című filmben.

 

Ugyancsak hiányoznak a legjobb filmek közül a horror filmek, ez szintén évtizedes tendencia az Akadémiánál, noha a Hang nélkül, vagy az Örökség egy jelölést talán megérdemelt volna.

4. Győzelemre tör a Netflix

Az idei jelölések tekintetében két Netflix gyártotta alkotás viszi a prímet. A Roma és A kedvenc is 10-10 jelöléssel várja a gálát. Őket követi 9 jelöléssel a Csillag születik és nyolccal az Alelnök, mely Dick Cheney életét dolgozza fel.

 

5. Mi a helyzet a magyar filmekkel?

Az elmúlt években elkényeztettek minket a magyar filmek is, ám idén sajnos nem sikerült a végső jelöltek közé verekedni magukat az esélyesnek számító Napszálltának, a Ruben Brandt-nek és a Susotázs című alkotásnak, de elkeseredésre így sincs okunk.

Gratulálunk a jelölteknek!

Forrás: NME

Lead: Instagram