Most szól:
Vezeti:
2019.01.24 Csütörtök . 19:03

Így készül A Dal 2019 - exkluzív bepillantás a kulisszák mögé

"Egy jól összeszokott nagy tudású csapat dolgozik a műsoron.”

A Duna Televízió idén is keresi Magyarország dalát, mely hazánkat képviselheti majd a Euróvíziós Dalfesztivál májusi döntőjében, Tel-Avivban. A Dal 2019 csak úgy, mint a korábbi években nagyszerű lehetőséget biztosít a magyar zene ünneplésére. A műsorfolyam kiváló platformot jelent arra, hogy új tehetségek mutathassák meg magukat, de a már befutott hazai zenészek is előszeretettel nevezik be szerzeményeiket, hiszen bárki is lesz a végső győztes, rá fog szegeződni egész Európa szeme (és füle).

A Dal 2019 előválogatói már el is kezdődtek. A nézők innentől kezdve szombatonként élőben követhetik nyomon a produkciókat és a verseny alakulását. Arról azonban, amit a nézők nem láthatnak, nevezetesen, hogy hogy is áll össze egy ilyen nagy szabású élő műsor, már kevesebb szó esik.

Éppen ezért kerestük meg A Dal 2019 vezető szerkesztőjét, Varga Krisztát, hogy kicsit vezessen be minket a kulisszák mögé és meséljen arról, mi is kell ahhoz, hogy az élő adás hétről hétre megvalósulhasson. Higgyétek el, ami a színfalak mögött történik legalább annyira izgalmas, mint ami a képernyőn látszik!

Mikor kezdtétek el szervezni A Dal 2019-et, hogy az első adásra minden olajozottan menjen?

„A műsor előkészületei már augusztusban elkezdődtek.”

Fotó: Matthesz Flóra Fotó: Matthesz Flóra

Milyen változások történtek (a háttérmunkálatokat illetően) a tavalyi válogatókhoz képest?

„Az égvilágon semmi. Az alkotói és műszaki stáb évek óta szinte változatlan, egy jól összeszokott nagy tudású csapat dolgozik a műsoron.”

Minek a megvalósítása volt eddig a legnagyobb kihívás (vizuál, hangszerelés, színpadkép)?

„A Dal 2016 harmadik elődöntőjéből Nika arcát egy itthon, élő tévéműsorban még sosem használt 3D mapping technológia segítségével festettük meg. Pontosan meg kellett tervezni cipősarkának magasságát és azt is, hogy milyen szögben tartsa a mikrofont.

 

Ugyancsak A Dal 2016 döntőjének nyitányában a plafonról traverzen ereszkedtek alá a zsűritagok (Frenreisz Károly , Pierrot , Zséda és Both Miklós). Mivel többen is tériszonnyal küzdöttek, a feljutás is nagy teljesítmény volt tőlük.”

Hányszor próbálják el a helyszínen a fellépők a produkciójukat?

„Hétfőnként van egy sound chek, ahol mindenki annyiszor énekelheti el a színpadon a produkcióját, amíg a fülmikrofonjának személyre szabott beállítása a legtökéletesebb nem lesz. Ezt a próbát a csütörtöki napon egy kamerapróba követi, ahol már a produkció színpadra állítása történik a rendező, és a koreográfusok instrukciói alapján. Az ezen a próbanapon beállított produkció lesz látható a szombati napon, változtatni rajta a szombati kamera próbán már nem lehet. Szombaton reggeltől az adásmenetben foglalt sorrend szerint élő-szerűen újra próbálunk minden egyes produkciót.”

Hány ember dolgozik hétről hétre a produkción?

„A gyártó cég részéről kb. 130 ember összehangolt munkája eredményezi a képernyőn látható produktumot."

Fotó: Matthesz Flóra Fotó: Matthesz Flóra

Milyen “csapatok” vannak a háttérben? Pl. fénytechnikusok, hangtechnikusok, road stbstb...

„Többek között hangosztály, fényosztály (világosítók), vizual, vetítés technika, rendező, rendező asszisztens, technikai rendező, operatőri csapat, műszaki vezető, gyártási szekció, grafikusok, díszletépítészet, berendezők, asszisztensek, kreatív és szerkesztői csapat, zenei producer, beauty csapat, koreográfus csapat”

Hány különböző helyszínről irányítják az élő adást, és mik ezek a helyszínek?

„Közvetítő kocsi, „red room” (itt vannak a szerkesztők, szoftver kezelők, feliratozók, visszajátszó rögzítő/vágó), green room (hangosztály helye). A stúdióban van a fény és hangosztály egy része, és van egy „titkos hely” ahol a közjegyző és az MTVA munkatársa figyeli a beérkező szavazatokat. Itt még mi sem jártunk.”

Van-e olyan terület/dolog, amire a leginkább oda kell figyelni?

„Minden terület munkája egyaránt fontos, nem rangsorolnék, hiszen egymás nélkül nem tudjuk sem látványban sem hangzásilag a legjobbat nyújtani.”

Fotó: Matthesz Flóra Fotó: Matthesz Flóra

Mi a vészforgatókönyv? Mit csináltok például egy áramszünet esetén?

„A stúdióban úgynevezett szünetmentes áramforrás működik, így egy áramszünetből a nézők semmit sem vennének észre”

A Dal 2019 január 26-án dübörög tovább a második előválogatóival, melynek részleteiről ITT olvashattok.

Lead: Instagram