Most szól:
Vezeti:
2019.01.24 Csütörtök . 11:27

Remake és a filmek - jót teszünk vagy ártunk vele?

2019-ben elég sok régi alkotást láthatunk a mozivásznon új köntösbe bújtatva.

Van aki szereti egy régebbi film újraalkotott verzióját, és vannak olyanok, akik egyenesen irtóznak tőle. Sokan úgy vélik, hogy egy egyszer befutott történetről minek kell még egy bőrt lehúzni, vagy "biztos nem volt jobb ötletük, ezért egy régi filmhez nyúltak vissza." Biztosan ilyesféle dolgok is szerepet játszanak egy-egy produkció újboli mozivászonra vitelében, azonban az alap koncepció nem gonolnánk hogy ez lenne.

Az M2 Petőfi TV szerda esti Én vagyok itt! című műsorában Dudás Viktor filmszakértő volt a vendég, aki megpróbált minden kérdésre választ adni a témát illetően. Válaszai alapján maximálisan állítható, hogy ő abszolút abba a kategóriába tartozik, aki rossz iránynak tartja a remake-eket. Véleménye szerint az egész fantáziátlan, és a stúdiók csak így probálják maximalizálni a bevételt. Nyilván, ha újra mozivászonra kerül a Dumbo vagy az Oroszlánkirály, akkor ezzel egyenes arányosságban a merchandising termékek értéke és ugrik, így sokkal több profitot lehet termelni, mint kizárólag a mozijegyek bevételéből. Ügyes húzás.

Viktor szerint nem ez az igazi filmkészítés, példának okáért Steven Spielberget hozta fel, aki abszolút nem tud elképzelni úgy, hogy a Ready Player One alatt irányítja a szakembereket, hogy "legyen morcosabb a gorilla, ez pedig egy kcisit legyen fémszínűbb" - amivel teljesen egyet kell értenünk.

Vannak persze pozitív kivételek is a remake-ek családjában, ilyen például a Csillag születik vagy a Bohemian Rapsody, melyek a vártnál sokkal nagyobb sikert értek el, még az Oscarra is jelölték őket több ízben. Érdekesség például, hogy a Bohém Rapszódia hatására azonnal elkezdték tervezgetni a Highlander remake-jét, melyben Queen dalok csendülnek fel ugyebár.

Dudás Viktor elképesztően ért ahhoz, amit csinál, rendkívül hasznos infókkal látta el a nézőket, és a műsorvezetőket is. Ha lemaradtál a szerda esti műsorról, most vissza tudod nézni itt (érdemes):

Fotó: IMDb