Most szól:
Vezeti:
2019.02.08 Péntek . 12:21

Családvarázs - az ötödik rész tartalmából

"Nekem már cumi helyett is sakkfigura volt a számban."

Polgár Juditot legtöbben a világ legjobb női sakkozójaként ismerik. Nagyon fiatalon kezdett el versenyezni, még kiskamasz volt, amikor az első komoly versenyét megnyerte. 2002-ben pedig a világhírű sakk nagymesternek, Kasparovnak is sikerült mattot adnia.

Ám Judit nem csak sakk tudása miatt különleges. A Polgár lányok egy ún. nevelési kísérlet részesei voltak. „Rólam már a születésemkor eldöntötték a szüleim, hogy sakk nagymester leszek. (...) Nekem a sakk természetes közeg volt, már cumi helyett is sakkfigura volt a számban.” Mondta Judit az M2 Petőfi Tv Családvarázs c. műsorának 5. adásában. Mind a három lány sikeres lett, de közülük is kiemelkedett Judit.

„Nagyon komplikált volt a kapcsolatunk apukámmal, mert egyik pillanatban menedzserként lépett föl, másik percben apaként, néha edző-coachként szólt hozzánk. (...) De amikor gyerek vagy, akkor te csak az apukádat látod.”

A sikerekért komoly árat is fizetni kellett. Rengetegen támadták őket, főleg édesapját, szokatlan nevelési módszerei miatt. „Aztán az ítélkezőknek nem lett igazuk.” Polgár László bebizonyította, hogy a gyermekek csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól képzik őket egy speciális területen.

Jogosan merül fel az emberben ezek után a kérdés, vajon Judit gyermekei miért nem lettek sakkozók? „Persze, amikor kisebbek voltak, akkor apukám úgy gondolta, hogy az unokáknak is ez lenne a legideálisabb út. És még azt sem mondom, hogy nincs igaza. De ehhez nagyon speciális anyagból kell lenni.” Mesélte Judit arról, miért nem ment tovább a családi sakk-hagyomány.

A sakknevelés Judit aktív versenyzői pályafutása után, ha nem is a családon belül, de nagyon fontos része lett az életének. Sakkpalota programjában általános iskolások tanulják meg a sakkon keresztül a logikus gondolkodást. A Sakkjátszótér segítségével pedig az egészen picik, az óvodások is játszva tanulhatnak.

Persze azért Judit is átvett egy-két dolgot a szüleitől, már ami a gyereknevelést illeti. „A gyerek fontos. A gyerekre odafigyelünk. A gyereknek adunk szárnyakat, nem elvesszük. (...) Őszinték vagyunk a gyerekkel.” Még akkor is, ha ez olykor konfliktusokat is generál.

A Polgár család története közel sem hétköznapi. És ezeket Judit mind megosztotta Rókusfalvy Lilivel is. A sok előítélet, ami érte őket, csak még inkább összekovácsolta a családot. Olyannyira, hogy ma már hiába élnek a világ különböző pontjain, a köztük lévő láthatatlan kötelék a mai napig, nagyon szorosan összeköti őket.

A Polgár családról szóló riportfilmet az EMMI készítette a Családok Éve és a Családbarát Ország kampányok keretében, amit itt tudtok visszanézni:

A teljes adást pedig alább láthatjátok: