Most szól:
Vezeti:
2019.02.25 Hétfő . 14:19

Terror Háza egy picit másképp - ingyenes tárlatvezetés hazai hírességekkel

Febuár 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. A központi megemlékezésnek a Terror Háza ad otthont, azonban országszerte gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére.

1947-ben, pontosan 72 évvel ezelőtt, február 25-én hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a Szovjetúnióba és tartóztatták le jogellenesen. 8 évet töltött fogságban. Ez volt a kezdete mindannak, amely becslések szerint világszerte 100 millió ember halálát okozta később. A magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává.

A megemlékezés központi helyének idén is a Terror Háza Múzeum adott otthont, ahol rendkívüli történelemórán vehettek részt 11-12. évfolyamos diákok. A tárlatvezetés különlegessége, hogy a profi túravezetők mellett olyan közéleti személyiségeket is "kaptak maguk mellé" a diákok, akik hitelesen adják az arcukat a megemlékezéshez, hiszen kisebb nagyobb formában kapcsolódnak a szörnyűségekhez. Ezáltal akár személyes tapasztalatukat is beleszőve adnak a diákoknak egy világosabb képet arról, hogy mi történt pontosan ezekben a borzalmas időkben.

A hírességek között szerepel például Rókusfalvy Lili, az M2 Petőfi TV műsorvezetője, Nagy Feró énekes, A Dal 2019 zsűrije, Kovács Ákos énekes, dalszerző, Vecsei H. Miklós színész, Tóth Dávid olimpikon, Zsédenyi Adrienn énekesnő vagy Janza Kata színésznő.

A diákok egy bluetooth-os fülhallgató segítségével mindent tisztán hallottak a tárlatvezetés folyamán, így akkor sem maradtak le fontos információkról, ha a terem esetleg kisebb volt és nem fértek be mindannyian. Az exkluzív történelemóra mindenki számára hasznos lehet, nagyban megkönnyítheti a tanulást, főleg így az érettségi közeledtével.

Az eseményt persze mi sem hagyhattuk ki, így jöjjön egy gépgaléria a délelőttről!


Az épület külseje sem mindennapos látvány.