Most szól:
Vezeti:
2019.03.26 Kedd . 11:55

Látványból csillagos ötös - Dumbó filmkritika

A Dumbó 2019 egyik olyan filmje volt, amit már nagyon vártunk. De vajon megérte izgatottan várakozni?

Tim Burton neve egybe cseng a filmes világban a profizmussal, az egyediséggel és a különlegességgel. Olyan sikersztorik fűződnek a nevéhez, mint az Ollókezű Edward, a Batman, A majmok bolygója, a Charlie és a csokigyár, az Alice csodaországban és még sok minden más. Ezért sem meglepő, hogy az újragondolt Dumbót elég nagy érdeklődés övezte, mióta kiderült, hogy Tim Burton felel majd a rendezésért.

Be kell vallanom őszintén, egy picit féltem attól, hogy mi lesz, ha a film közben hiányérzetem lesz, hogy "bezzeg amikor kicsi voltam és néztem a Dumbó mesét a tv-ben és milyen cuki volt" érzés nem lesz meg, és sokkal inkább lesz "elefántosabb" a történet. Annyit elöljáróban megsúgok, hogy ez a gondolat még csak eszembe sem jutott! Elképesztően hiteles volt az egész, tényleg el tudtam képzelni azt, hogy ha kimegyek a moziteremből, akkor emberek fognak repülni elefánt háton, és minden olyan lesz, mint a filmben. Egyszóval, a látványvilágra, ha lehetne végtelen pontot adni, egyértelműen azt adnék.

Fotó: Fórum Hungary Fotó: Fórum Hungary

A sztorit azért röviden nem árt felvázolni. Szóval adott egy kisebb cirkusz, aminek Max Medici (Danny DeVito) az igazgatója. Ez a Max pedig úgy érzi óriási döntést hozott akkor, amikor vásárolt Ázsiából egy elefántot, ugyanis az állat vemhes, egy kis újszülött elefánttal pedig igencsak fel lehet lendíteni a cirkusz életét. Na de ekkor jön az, amit már minden gyermek is ismer, megszületik Dumbó (akkor még Jumbó), akinek hatalmasra nőttek a fülei, ezért nevetség tárgyává válik. Az állatot Holt Farrierre (Colin Farrell) bízzák, akinek két gyermeke (Nico Parker és Finley Hobbins) felfedezi, hogy az állat képes repülni. Persze a különleges képesség nem marad sokáig titokban, hamar az újságok címlapjára kerül Dumbó. Ekkor jön a képbe V.A. Vandevere (Michael Keaton) egy gazdag üzletember, aki megvásárolja az elefántot, hogy saját cirkuszában "alkalmazza" tovább. Az nem mellékes, hogy Vandevere az egész cirkuszt megvásárolta ezzel, minden tagjával együtt. Na de innentől lesz érdekes a történet, ugyanis nem minden pontosan olyan, mint ahogyan az ígérve lett.

Az egész filmet illetően, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, az a főszereplő kislány, Nico Parker szépsége. Aki nem mellesleg annak a Thandie Newtonnak a lánya, aki a Westworldből lehet ismerős az embernek. A 14 éves Parker annyira beleillik a karakterébe, hogy zseniális, az pedig csak hab a tortán, hogy ez élete első szerepe. Még az sem furcsa tőle, hogy ő akar lenni az új Marie Curie.

Fotó: Fórum Hungary Fotó: Fórum Hungary

A film majdnem 2 órás, azonban nem érezni annyinak és közben sem nézegeted negyedóránként a telefonod, hogy mikor telik már el az idő. Két óra csodálatos látványban, hangban, színekben és szereplőkkel. Ami egyébként egy elég nagy érdekesség a Dumbót illetően, hogy Tim Burton cirkuszi szakértője egy magyar úriember, Kristóf Krisztián volt. Az artistákat együtt válogatták ki, sőt a cirkuszi koreográfiákba is volt beleszólása és még egy mellékszerepet is kapott. A 2017. júliusában kezdődött forgatási munkáknak köszönhetően, Kristóf másfél évig lehetett Hollywood "A"-listás sztárjai között.

A legtöbb Disney produkcióval ellentétben, a Dumbó forgatási munkálatai nem zöld háttér előtt zajlottak, hanem épített díszletek között, valamint a forgatások során két kellék elefántot is használtak, hogy a szereplők el tudják képzelni valójában mekkorák a valóságban az ormányos négylábúak, így még jobban hitelesítve a sztorit.

Akik nagy Tim Burton-fanok azt mondják, hogy ez már nem olyan Tim Burton film, mint a régiek, azonban számomra ez egy abszolút jó film volt, amit igazán élveztem. Teljesen kikapcsolja az agyat, belefeledkezel a látványba és azt kívánod, bárcsak neked is lenne egy nagyfülű elefántod, akinek a hátán arra repülsz, amerre csak akarsz. Szóval összességében menj el a moziba és nézd meg! Itt van egy kis kedvcsináló hozzá:

Képek: Fórum Hungary