Most szól:
Vezeti:
2019.04.21 Vasárnap . 09:00

„Ne tabu, hanem opció legyen az örökbefogadás” - a Családvarázs összefoglalója

A témában a szülő oldaláról Miklósa Erika, a gyermek szemszögéből pedig Sebesfi Ádám álláspontját hallhatjátok.

Akárcsak a Családvarázs múlt heti adásában, ezúttal is egy olyan nő kerül majd a középpontba, aki mindennél jobban vágyott családra. De mivel férjével sokáig hiába próbálkoztak, úgy döntöttek örökbe fogadnak egy gyönyörű kislányt, Bibit. Miklósa Erika története sokak számára lehet inspiráló. Náluk szinte családi hagyomány az örökbefogadás. „Zsoltinak a nagymamája örökbefogadott volt. Nálunk meg az én nagymamám, anyai ágon nevelőszülő volt.” – mesélte a riportban a Virtuózok zsűritagja, az aranytorkú énekesnő, akik szinte az utolsó utáni pillanatban adták be a papírokat, hogy örökbe fogadó szülők legyenek. Hiszen a magyar törvények szerint, a gyermek és a szülő között nem lehet nagyobb a korkülönbség 45 évnél.

De Erikáék nem csak ebben vállaltak kockázatot. „Halva született a Bibi (…) és nem lehetett tudni, hogy 100%-ig egészséges-e a gyerek.” Ennek ellenére nem volt kérdés, hogy magukhoz veszik-e a kislányt. „Annyira beindultak nálam az anyai ösztönök, hogy azt mondtam, ezt a gyereket én szültem, most mit kérdezgetik tőlem.” – emlékezett vissza az örökbefogadás pillanatára Erika.

Vajon közben mi történik a másik oldalon? Hogyan dolgozza fel egy gyermek azt, hogy azok az emberek, akik felnevelték, akiket édesapának és édesanyának hív, nem az életet adó szülei. Erről beszélgetett a stúdióban Rókusfalvy Lili vendégével, Sebesfi Ádámmal. Aki a mai napig tart előadásokat az örökbefogadásról és a saját történetéről, korábban pedig rádióműsort is készített a témában.

57485118_855790718091052_7397486696641593344_n

„Nekem nem kellett elmondani, hogy örökbe fogadtak, engem így neveltek.” – kezdte a történetét Ádám. Persze neki is volt egy pont az életében, amikor felsejlett benne a gyanú, hogy az ő szülei mások, mint a pajtásaié. „Kérdeztem anyát, hogy róluk miért nincs olyan kép, amikor még a hasában vagyok. Mert rólunk nincs ilyen kép, válaszolta az anyukám. Miért én nem a te hasadban voltam – kérdeztem. Nem, te ide érkeztél."

Viszont nem mindenki kezeli ilyen jól ezt a kérdést. Sok szülő titkolja a gyerek elől, hogy örökbe fogadták. „Ez a gyerek azt fogja érezni, hogy hazudtak neki. És igaza van.” – mondta Ádám. Sokszor az is felmerül a gyerekekben, hogy felkeresnék az életet adó szüleiket, de Ádám szerint ez rossz ötlet. „Én 9 hónapig egy teher voltam annak az embernek a hasában, akinek a legtöbbet köszönhetem, az életemet.” Sajnos olyan is előfordul, hogy erre éppen egy tanár vagy orvos buzdítja a gyereket, hiszen az örökbefogadás társadalmi megítélése mind a mai napig nagyon gyerekcipőben jár itthon. Ádám célja, hogy ezen változtasson.

„Ne tabu legyen az örökbefogadás, hanem egy opció az abortusz helyett.” Meglepően erős és tiszta gondolatok ezek egy 20-as évei elején járó fiúról. Érdemes őt megismerni.

A Miklósa Erikáról szóló riportfilmet az EMMI készítette a Családok Éve és a Családbarát Ország kampányok keretében, amit ITT tudtok visszanézni!

A teljes adást pedig itt találjátok!