Most szól:
Vezeti:
2019.09.10 Kedd . 15:43

Lola kicsi konyhája - a 3. adás receptjei

Ha hétfő, akkor Lola kicsi konyhája, ha kedd, akkor pedig mutatjuk a recepteket, hogyan készült!

JÓKAI BABLEVES

A LEVES HOZZÁVALÓI:

• 0.5 kg száraz tarkabab

• 1 kg füstölt csülök

• 1 dl olaj

• 2 fej vöröshagyma

• 6 gerezd fokhagyma

• 1 evőkanál pirospaprika

• só, bors

• babérlevél

• 2 szál sárgarépa

• 1 szál fehérrépa

• 2 szál zellerzöld

• 150 g parasztkolbász

• 1 dl tejföl

• 1 evőkanál liszt

• 1 csokor petrezselyem

A CSIPETKE HOZZÁVALÓI:

• 100 g liszt

• 1 db tojás

• só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A babot előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni.

2. A csülköt főzzük meg korábban kb. 4 óra alatt, a húst fejtsük le még melegen a csontról. A főzőlére később még szükség lesz.

3. Egy edényben olajat hevítünk, a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 1 deciliter vízzel. Zsírjára pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a babot, és a füstölt csülök levéből 1,5-2 litert. Sózzuk, borsozzuk, belekerül a babérlevél is.

5. Amikor a bab félig megfőtt, beletesszük a lábasba a felaprított zöldségeket és a zellerzöldet is.

6. A kolbászt felkarikázzuk és serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez.

7. A tejfölt liszttel és 1 dl vízzel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is most kerül bele.

8. Csipetke: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, és kis csipeteket tépkedünk belőle. Amikor forr a leves, akkor tesszük bele ezeket.

9. Miután a csipetke belekerült a levesbe, még 3-4 percig forraljuk, majd lehet tálalni.

IMG_8295

20190903_121743

LÁNGOS EXTRÁKKAL

HOZZÁVALÓK:

• 30 dkg kenyérliszt

• 1 dl tej

• 1.5 dl víz

• 2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek fele)

• 1 teáskanál só

• 1 teáskanál porcukor

• 3 gerezd fokhagyma

• 2 dl tejföl

• 20 dkg sajt

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.

2. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért.

3. Kelesszük duplájára egy óra alatt.

4. Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk forróra.

5. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt.

6. Ízlés szerint mehet rá a feltét. Fokhagyma, tejföl, sajt...

DE MIVEL EZ „EXTRA”, EZÉRT MI TESZÜNK RÁ RUKKOLÁT ÉS SONKÁT IS, HOGY MÉG FINOMABB LEGYEN :)

IMG_8234

20190903_121714

Jó étvágyat és sok sikert az elkészítéshez! Ha nem vagytok biztosak abban, hogy mit hogyan is kell pontosan csinálni, itt a harmadik adás videója, ami biztosan segíteni fog majd!