Most szól:
Vezeti:
Holnap Tali!

Holnap Tali! Holnap Tali – Cikkek

„Meeeenj már ki a fejemből!” – Mindent a dallamtapadásról és ellene

Biztos, veled is volt már olyan, amikor egy dalt szinte napokig dúdoltál magadban. Tudod a magyarázatot, hogy miért ragad bent és nem lehetetlen kiverni a fejedből? Eláruljuk, miért és hogyan lehet kiűzni a tapadós dallamokat.

Több magyarázatot adtak arra, miért van az, hogy napokig egy dalt dúdolunk magunkban. Nagymértékben a dallamtapadás tehet róla. Hogy mi is ez?

Zenészek bűvös eszköze a dallamtapadás, amivel elérhetik, hogy minél több ember dúdolja a számukat és szeresse meg őket. De van olyan is, amikor pont emiatt mászik falra tőle az ember. Viszont a dallamtapadást is okosan kell használni, hiszen nem mindegyik dallal érhetjük el a kívánt hatást – vagy a hallgató számára pont az ellenkezőjét.

Mi tud megragadni egy ember fejében?

Az állandó ismétlődés, mint a gyermekdaloknál, a különös tempó és az egyediség. Bizony, gondolj arra, mit dúdoltál nemrég. Ugye, hogy mindegyik igaz rá?


Mit lehet tenni, ha már megőrülünk a fejünkben folyamatosan lejátszódó daloktól?

Nos, sok dolgot említ a tudomány. Ilyenkor a legegyszerűbb az, ha elfoglalod magad valami olyasmivel, ami igényli a koncentrációdat. Na jó… nem kell egyből megtanulni sakkozni, de elég az is, ha a kezedbe veszel egy keresztrejtvényt.

A legfurcsább megoldás lehet még a rágózás (de nem ám az órán! :P ). Egy kísérlet alatt bebizonyították, hogy aki rágózik, annak kevesebbszer jelenik meg egy fülbemászó dallam a fejében.

Azt is említik, hogy hallgasd végig a zenét, amit dúdolsz, vagy esetleg egy másik dallal próbáld legyőzni azt. De ne lepődj meg, ha pár perc múlva már másra bulizol odabent.

Egy online játék segítségével pedig rájöttek, hogy melyik a világ legfülbemászóbb dala… Ha nem szeretnéd ezt dúdolni legalább egy hétig, akkor még most kattints el…

3…

2…

1…